Скандал: Хората в Петрово искат унищожаването на 1,4 тона опасни пестициди, за да не живеят в страх

1,4 тона опасни пестициди продължават да се съхраняват в стара къща в санданското село Петрово и да държат в страх местните хора. Прди 5 години еколози от община Сандански покриха химическите препарати с дебели найлони, а работници укрепиха вратата и прозорците на постройката. Дотогава те бяха в скъсани чували, а миризмата от тях се разнасяше из цялото село. Тогава общинските служители обещаха, че е задействана процедура за унищожаването им в Швейцария. Това трябваше да стане в швейцарски лазерни инсталации, там това се прави безопасно за природата и хората и проблемът се решава кардинално. Но така и не се случи.

„Продължава да мирише в района, където са тези пестициди. Говорих с общинския кмет Атанас Стоянов за проблема. Всички тукашни жители настояват за извозването на тези химикали и тяхното унищожаване. Имам уверение, че следващата седмица ще дойдат представители на специализирана фирма. Най-напред ще преместим пестициддите от найлоновите чували в бидони, за да е по-безопасно тяхното съхранение. А и да се спре тази миризма”, разказа кметът на Петрово – Иван Атанасов. Той призна, че пространството край къщата с опасните пестициди е обрасло с храсти, които също трябва да се почистят, за да се осигури достъп до постройката.

От РС „Растителна защита“ успокоиха преди време местното население, че не бива да се страхува, тъй като въпросните количества са слабо отровни. Няма реална опасност за хората, смятат експерти. Местните хора обаче настояват за премахването на пестицидите от селото им.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене