Поредна вечер с искане за оставки и закана за нови барикади

Малко преди 22.00 часа протестиращи в София се отправиха в шествие по бул. „Цар Освободител“ към Орлов мост. Организаторите на протеста заявиха, че недоволните тръгват сега на шествие, а от утре „ще вдигат отново барикадите“ (които бяха разтурени рано сутринта на 3 септември).

Вчера беше най-големият ден за българската демокрация в последните 30 години, каза от импровизираната трибуна около фонтана при президентството преди да потегли шествието адвокат Николай Хаджигенов от т.нар. отровно трио.

Бившият служебен министър Ренета Инджова заяви, че е с всички, които вчера пострадаха на протеста, но които ще донесат свободата.

Генерал Димитър Шивиков призова протестиращите да бъдат единни, за да „постигнат свободата“.

От трибуната протестиращи говориха повече от час за вечерта на 2 септември, отправяйки викове „Оставка“ и „Мафия“, предаде БТА.

На същото място, по-рано вечерта, „отровното трио“ дадоха брифинг и заявиха, че 57 дни е имало мирни протести. Те попитаха кой е изпратил агресивните младежи, които снощи хвърляха бомбички, предмети от палатките, павета и камъни срещу служителите на реда.

Малко след 19.30 часа протестиращи пресякоха бул. „Цар Освободител“ и спряха движението по него, след около 18 часа се събраха в пространството пред президентството – за 57-а вечер с искане за оставката на правителството и на главния прокурор.

Полицаите, охраняващи пространството между Министерския съвет и Президентството, се отдръпнаха и така позволиха на протестиращите отново да блокират движението по двата булеварда – „Цар Освободител“ и „Дондуков“. Протестиращите реагираха на действията на полицията с възгласи „Браво“.

Протестът и тази вечер се оглася от тъпани, свирки и вувузели. Отправят се и обичайните викове: „Оставка“, „Мафия“ и „Мутри, вън“. Някои от протестиращите развяват националния трибагреник.

Демонстрант започна да хвърля яйца по сградата на Народното събрание, но други го възпряха.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене