Полицаите от протеста: Атаката беше брутална, 1 час ни бомбардираха

Полицаите от първите линии на вчерашния сблъсък с протестиращите разказаха за агресията и безредиците и за едночасовата канонада, на която бяха подложени.

Стоян Пенков е в Специализираните полицейски сили от шест години. Охранявал е множество протести, но като този вчера вижда за пръв път. 

„Участвал съм в много протести, но като вчерашния протест участвам за първи път с толкова много агресия към нас. Аз и колегите ми бяхме заели позиция на едни от входовете пред Народното събрание, където ни замерваха с бомби, бутилки, камъни, яйца и още много други опасни предмети. Една от бомбите попадна между щита и лявата ръка, където се взриви и щитът ми беше счупен и пострада ръката ми. След което се изтеглих назад. Търсих медицинска помощ. На място бях прегледан и беше установено, че ръката ми има четири порезни рани, една от които доста дълбока. Отидох в болница ИСУЛ, където ме зашиха“, сподели полицая, според когото агресията от снощи идва от провокатори.

„Това са хора, които търсят умишлено агресия. Имаше определена група от хора, която търсеше провокация с полицията, които бяха с маски и шапки и те викаха срещу нас. Опитваха се да ни провокират, но тъй като сме професионалисти, изпълнихме задълженията си “, каза още той.

„Охранявахме народното събрание, бях на първи ред с щита. Срещу нас имаше канонада в продължение на близо час. Пострадах, когато бомбичка падна върху ръката ми. Опитах се да я махна, но тя гръмна и ми изгори ръката”, разказа Иван Манев също от Специализираните сили. След като му е оказана лекарска помощ, той се връща на протеста. Този път на по-заден ред в кордона.

„Полицията беше крайно толерантна. Чудехме се какво се случва. Около 1 час ни бомбардираха, а ние чакахме реакция от началниците, да предприемем някакви действия. Това беше 1 час, около 60-70 бомби. Атаката беше брутална”, каза още Манев.

„В началото протестиращите бяха добронамерени, на мен ми подариха знаме. След 20:00 часа се появиха група младежи, които започнаха със замеряне с яйца, след което започна същинското нападение със саморъчно направени бомби. Час и половина търпяхме обиди и тази бомбардировка”, заяви Иван Христов. „Тези хора се бяха слели с нормалните граждани, нямаше как да предприемем действия, без да притиснем и нормалните хора”.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене