Кой кого прережда на Капепето?

Да имаш по-хубава кола или полицай роднина? Кое ти е предимството? Ако нямаш нито едното, ще чакаш на опашката! Това е правилото на границата с Гърция, установено по неписани правила от мераклии да се къпят в морето. За суматоха и дразнещо пререждане на граничен пункт Кулата алармира праният портал Лекс БГ. Авторска разработка, по всичко личи на журналист, преминал през мъчителното чакане на опашката, съобщава за колите, които минават без ред на граничните ни пунктове и обръща внимание на граничните полицаи – да си изпълняват служебните задължения и да спазват законите.

Пандемията от коронавирус докара много ограничения и неудобства на границите, които неминуемо се отразиха и на пътникопотока, но едно остана незасегнато от COVID-19 и новата реалност – чуждата на немалко гранични полицаи отговорност за реда, пропускането на очевидно привилегировани шофьори да минават без да чакат на опашка и благосклонното отношение към наглостта на някои водачи.

Повечето хора, които са висели на километричните опашки на ГКПП „Кулата-Промахон“, са виждали как от време на време някои автомобили минават без да чакат и то със съдействието на гранични полицаи. Набива се на очи и бездействието към други шофьори, които пререждат останалите.

Едва ли става въпрос за корупция за конкретно минаване. Но със сигурност става дума за връзки между минаващите и граничните полицаи, базирани на трайни „бизнес“ отношения, а често и поради близки лични отношения. И в двата случая има неизпълнение на служебни задължения по спазване на реда за преминаване на границата.

Гръцките полицаи не се занимават с това кой откъде минава – всичко се прави от българските. Гърците извършват единствено последваща проверка и то само на документите.

Често минавам границата и всеки път съм свидетел на подобни изпълнения. Така например, докато чаках в неделя сутринта, 23 август, две коли с българска регистрация прередиха опашката – едната беше „Мерцедес“, а другата „Ауди S6“. Разбира се, примерите могат да са безкрайни и се увеличават почасово.

Правителството и правоохранителните органи искат да демонстрират повишено спазване на законността и реда в държавата. За изнервените чакащи с часове на границата, неспазването на реда е особено болезнено и дразнещо. Не е ли време съответните контролни структури в МВР и Гранична полиция да вземат мерки и да не допускат подобни просташки и нагли изпълнения. Възцаряването на законността би трябвало да започне във всички направления, а не само примерно в правораздаването. Дали се спазва законът в дадена държава, най-лесно се вижда още на граничните пунктове.

Прави силно впечатление и че никой на „Кулата“ не се грижи за подреждането на колоните от превозни средства. Така „хитреци“ се нареждат първо на колоната на камионите и след това пререждат останалите, включвайки се по-напред в опашката за автомобили.

Когато се отваря ново гише за проверка, коли хаотично се втурват към него и цялото движение се забавя.

Същевременно шофьорите са свидетели на това как на българския граничен пункт се разхождат немалко бездействащи гранични полицаи.

Иначе много от тях са натоварени и специално през летните месеци би следвало да получават значително допълнително възнаграждение. Но едновременно с това е време да се сложи край на безредието и наглите прояви на границата.

За съжаление подобно е положението на всички български гранични пунктове. А толкова малко усилия и елементарен контрол са необходими, за да се оправят нещата и на хората да бъде спестено поне това неудобство./ lex.bg<

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене