Connect with us

Пиринско дело

СЕЛО ПИРИН – РАЗКАЗИ ЗА ЗМЕЙОВЕ

Published

on

Сгушени в планината къщи, тесни улици, дървени плевни, песни и разкази за змейове и невести под капките на есенния дъжд с юзче домашна ракия. Добре дошли в село Пирин!

1
Село Пирин
2
Село Пирин
3
Село Пирин

Имало едно време един змей, който се спускал в селото от връх Ореляк и крадял невести. Веднъж грабнал мома Стана от хорото и я завлякъл в пещера под селото. Родила там момата син на змея, нарекли го Гинчо. Той бил много силен и имал крила на гърба си. Построил къща (Гинчовата къща), сложил в основата ѝ три огромни камъка и заживял в нея. Водил епични битки с други змейове-пришълци и успял да ги убие. След последната си битка със змея, който убил баща му, той изоставил къщата и заживял високо над селото, в района на връх Ореляк. Всички се страхували, че и той ще започне да краде невести като баща си и затова две от майките намазали дъщерите си с билка, от която да погрознеят.

Това е легендата за Гинчовата къща, която местните наричат още и Змейовата къща. В момента в нея не живее никой, но пиринчани вярват, че до ден днешен Гинчо живее над селото и гони буреносните облаци, за да пази селото от градушки.

4
Гинчовата (Змейовата) къща

Село Пирин се намира на около 30 км от град Гоце Делчев, високо в планината. Както много други български села, и в Пирин някога кипял живот. Само допреди 50 години, жителите му са над 2500. В миналото селото е един от големите центрове на черна металургия в района, с 11 металургични пещи, 5 самокова (съоръжения за преработка на желязо) и 30 ковачници за подкови, пирони и земеделски сечива. Сега в селото живеят предимно възрастни хора.

5
Село Пирин
6
Село Пирин
7
Село Пирин
8
Село Пирин
9
Село Пирин
10
Село Пирин
11
Село Пирин

Докато обикаляме из тесните улици, тук там виждаме баба, тихо приседнала на пейка пред къщата си, или се разминаваме с дядо, който тегли магаре. По пушеците от комините се разбира кои къщи са обитаеми. В малките дворове са подредени тикви и нарязани дърва. Мирише на печени чушки, на есен и уют. В центъра на селото, на пейка пред смесения магазин, старци седят и си говорят. Няколко кучета кротко спят в краката им. Река Пиринска Бистрица, която минава през селото, сякаш отнася със себе си и малкото звуци, които долитат от тишината. Времето е застинало.

13
Село Пирин
12
Село Пирин
14
Село Пирин
15
Село Пирин
16
Село Пирин
17
Село Пирин
18
Село Пирин
19
Село Пирин
20
Село Пирин
21
Село Пирин
22
Село Пирин
23
Село Пирин
24
Река Пиринска Бистрица
25
Река Пиринска Бистрица

Имаме късмета да отседнем в къщата на Любимка Бисерова, една от певиците от известното трио сестри Бисерови. Народната певица е родом от Пирин и преди години решава да се завърне и да възроди живота и традициите в селото. Прави опити да организира фестивали за народни танци и песни, захваща се и с туризъм.

Къщата на Любимка Бисерова се намира в началото на селото. На домашна ракия и вкусни гозби, сладкодумно ни разказва легенди за селото, за важната му роля в Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г. Разказва ни и за прадедите си, единият от които е поп Стамат, близък съратник на Яне Сандански, а другият – ковчежник на четата, и двамата загинали в метежите покрай въстанието. Местното население се укрива в църквата „Св. Николай“ по време на Илинденско-Преображенското въстание и така се спасява от посичане и от пожарите, запалени от турците. Поп Стамат обаче не успява да се скрие в църквата и остава в дома си, където е убит за назидание на въстаналото население.

Църквата е с много красиви и запазени икони и иконописи. Построена е през 1885 г. Днес е светиня за селото и всяка година на 2 ноември се прави курбан.

Църквата „Св. Николай“, в която се укрива местното население по време на въстанието
32
Църквата „Св. Николай“, в която се укрива местното население по време на въстанието

Самият Яне Сандански също намира смъртта си в село Пирин – през 1915 г. на път от Роженския манастир за Неврокоп остава да пренощува в селото, но на другия ден е убит от засада. Днес на мястото има паметна плоча, а местните разказват, че преди Яне Сандански да тръгне сутринта, конят му рови с копита в земята и пръхти, и дълго време отказва да тръгне, предчувствайки гибелта на стопанина си.

Пейо Яворов също пребивава в селото. И той е сподвижник на Яне Сандански и се укрива от османците в близка пещера. Именно там пише книгата си „Хайдушки копнения“.

В къщата на Любимка Бисерова отсядат приключенци от цял свят, има и редовни посетители, като адвоката, с когото се запознаваме, и който от няколко години по време на ловния сезон, пътува всяка събота и неделя от София до село Пирин, за да ловува из планината заедно с местната дружина. В къщата отсядат и не малко снимачни екипи, омагьосани от красотата на селото. В Пирин са снимани няколко филма, един от които е „Писмо до Америка“. За да спаси живота на катастрофиралия си приятел, главният герой издирва песен, която според легендите възкресява. Във филмите, които се снимат в селото, участват и много от местните жители, като баба Неда, която докато сме в къщата на Любимка Бисерова, идва всяка сутрин да я навести на по кафенце с един пръст ракийка – „за адет“, както казва баба Неда.

34
Село Пирин
35
Село Пирин
36
Село Пирин
37
Село Пирин

Още един интересен факт, който разбираме от Любимка Бисерова, е, че в село Пирин все още съществува единственото в България двугласно оплакване на покойници.

И така, няколкото дни сред магията на село Пирин се изнизват неусетно, но ще се върнем отново още след седмица, за да изкачим най-високия връх в Среден Пирин – връх Ореляк. А кой знае – може пък и да срещнем в подножието му и змея Гинчо😉.

коментара

Пиринско дело

Гоце Делчев стана първия малък град, в който откри книжарница за книги от верига Хеликон!

Published

on

Нова придобивка радва от скоро гражданите и гостите на град Гоце Делчев.

Както Топ Преса първа писа преди няколко месеца – веригата книжарници за книги Хеликон предлагаща образователна, художествена и детска литература проучваше инвестиция в град Гоце Делчев. Тази инвестиция вече е факт и новата модерна книжарница предлагаща над 3000 заглавия отвори врати на ул.”Търговска” (срещу данъчна служба). Граждани изразиха радост,че в тези времена на бездуховност един истински прозорец към света на познанието отваря врати в град Гоце Делчев.

На снимката отговорният за привличането на поредна инвестиция в района общински съветник Димитър Бояджиев със собствениците на книжарница Хеликон семейство Панайотови.

коментара

Continue Reading

Новини

Банско на областен финал за Купата на Аматьорската футболна лига

Published

on

ФК Банско си осигури място на финала за Купа АФЛ

След драматичен мач достоен за полуфинал, ФК Банско победи ОФК Беласица Петрич. Крайният победител бе решен след изпълнение на дузпи. Резултатът в редовното време бе 1:1, а след дузпите 5:4 за домакините. Както се вижда и по равенството, двата отбора бяха на ниво и дадоха всичко за победата. Много млади момчета взеха участие в мача и за двата отбора и се представиха повече от добре. Интересното в мача бе, че в редовното време и двата гола бяха отбелязани от наказателни удари, а още един такъв не бе реализиран от отбора на ОФК Беласица. От бялата точка се разписаха: за Банско с номер 18 Денис Ангелов в 58′ минута, а за ОФК Беласица вкара и пропусна по една с номер 11 Венцислав Маламов в 22′ минута.


Ударите за определяне на краен победител , протекоха по следния начин:

За ФК  Банско –  изпълниха номерата : 11. Борис Ейков; 10. Кристиян Балтов; 7. Жоро Рошков; 6. Красимир Станудин; 8. Александър Кехайов като пропусна само номер 11.

За ОФК Беласица – изпълниха номерата : 5. Божидар Янков; 6. Христо Якимов; 3. Костадин Николов; 8. Мартин Стойков; 7. Александър Александров като пропуснаха номер 6 и 7.

Така, след този мач Банско ще срещне за втори път кръвния враг “Пирин”(Разлог) след подновяването на надпреварите в родния футбол. Преди месец “козлите” загубиха за първенство с 1:0.

Стартови Състави:

ФК Банско: 1. Ивайло Василев; 11. Борис Ейков; 4. Костадин Чакъров; 5. Борис Божинов; 14. Димитър Колчагов; 7. Жоро Рошков; 8. Александър Кехайов; 9. Виктор Шишков; 17. Петър Пенчов; 18. Денис Ангелов; 10. Кристиян Балтов; (12. Валентин Обретенов; 20. Никола Георгиев; 21. Венцислав Цигорийн; 40. Стефан Савов; 6. Красимир Станудин; 3. Иван Рошков; 2. Георги Терзиев)

ФК Беласица: 23. Кирил Георгиев; 20. Любчо Димитров; 3. Костадин Николов; 4. Антони Алексов; 5. Божидар Янков; 9.Иван Марчев; 7. Александър Александров; 11. Венцислав Маламов; 10. Благовест Танев; 6. Христо Якимов; 19. Здравко Корчев; (1. Тошко Димитров; 2. Борислав Димитров; 17. Емил Милушев; 18. Николай Тупаров; 8, Мартин Стойков; 14. Благой Стоянов; 16. Димитър Малев)

коментара

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2020
П В С Ч П С Н
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПОПУЛЯРНИ