Шаламанов: Няма радиационно замърсяване след взрива в Костенец

Велизар Шаламанов

За щастие инцидентът е ограничен. Пострадали са 10 души, обработени са им порезните рани, четирима от тях се транспортират за София. Това каза пред БНР служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов, който е на мястото на инцидента в Костенец.

Пострадалите са служители на завода ТЕРЕМ. Служители на КОС, ПБЗН, Военна полиция са на мястото на инцидента. Извършени са замервания, няма радиационно или химическо замърсяване, няма излъчване на азот и няма каквито и да е индикации за друг взрив, подчерта Шаламанов. Това, което се е случило не е свързано с видими нарушения на технологичния процес. Извън района има само счупени стъкла, разходите ще бъдат възстановени от завод ТЕРЕМ, увери министърът. Той каза също, че всички хора са изведени на безопасно разстояние от района на инцидента.

Припомняме, че тази сутрин взрив избухна в завод ТЕРЕМ в Костенец. Инцидентът е станал по време на утилизация на боеприпаси във военния завод „ТЕРЕМ“ в града към 8.53 ч. След това са последвали още няколко сигнала от разтревожени хора на тел. 112. Над града се издига гъст черен дим. Хората първоначално са чули силен гръм, след това сградите се разтърсили, има материални щети и счупени прозорци по сградите в Костенец.

Пострадали са 10 души – 7 от тях са с леки наранявания, а трима с порезни рани и травми. Тримата пациенти ще бъдат хоспитализирани във Военномедицинска академия, съобщиха от МЗ.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене