Само 1, 5 и 8 клас с тържества за откриване на учебната година

Церемонни за откриване на учебната година на 15 септември ще има само за 1., 5. и 8. клас, другите деца ще влязат направо по класните стаи.

Носенето на маски е сред задължителните правила, разписани от МОН, наред с препоръчителните за школските директори. То обаче ще се изисква само в общите части, а не в класните стаи.

МОН и Министерството на здравеопазването обсъждат прагови стойности на заболелите от коронавирус на 1000 или на 10 000 човека в дадена област или населено място, при които да се превключва от редовен присъствен учебен процес към уроци в електронна среда. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

Ще се пристъпва към превключване и при грипна вълна, но при по-ниски стойности на заболеваемостта в сравнение с тези, при които до момента са били обявявани грипни ваканции. Те пък вече няма да са ваканции и през тях пак ще се учи от къщи – в електронна среда.

„Непредвидимо ще е през учебната година, защото може да се наложи многократно превключване, много вероятно е да имаме сезонни вируси, което ще наложи преминаване към обучение в електронна среда. Тогава взаимно ще се усилят двата вируса. Ще бъде трудна година. Освен традиционните предизвикателства, пред нас стоят други две – от една страна да направим училището безопасна среда и да опазим учениците, от друга – да не прекъснем обучението. Най-доброто обучение е присъственото, най-доброто е прякото взаимодействие с учителя.

Трябва да намерим баланса между правото на здраве и правото на обучение“, каза министър Вълчев.

Той обясни че другите държави са избрали сходни варианти. Някои имат 3, ние ще имаме 2 – единият е превключване в реалната класна стая, другият – в електронна среда.

„Надявам се до 10 септември да бъдат факт промените в Закона за предучилищното и училищното образование. Те позволяват да се превключва от редовен учебен процес на обучение в електронна среда, както и при едно болно дете в паралелка класът да излиза в принудителна карантина, като ще учи в електронна среда“, каза Вълчев.

Ще се  приложим модел на невзаимодействие между паралелките и групите в детските градини. „Не можем вътре в тях да държим децата разредени, защото нямаме толкова големи помещения. Избрахме да се ограничат контакти между паралелките. В по-малки училища няма да е възможно за всяка, а ще важи за групи паралелки“, уточни министърът.

По отношение на правото на избор, за което настояват родителите, той заяви, че са на общи позиции с МОН – че най-доброто обучение е присъственото. Но се притесняват за здравето на децата или самите те са с хронични заболявания.

Вълчев се зарече днес да утвърди насоките, а утре те да бъдат пратени на училищните директори. В тях ще има списък  с хронични заболявания, при които децата ще имат избор да останат в къщи. Ще имат няколко алтернативи. Все още ги уточняваме, тъй като една от тях минава и през промяна в закона, уточни Вълчев.

Ще се даде възможност за дистанционна форма – не обучение в електронна среда, каквото беше в края на тази учебна година, а класическата дистанционна форма. Определен брой училища ще бъдат центрове за това.

Ще има възможност за по-пълноценна  индивидуална и самостоятелна форма с допълнителни консултации и включване на уроци в електронна среда.

Ще има възможност и при запазване на дневна форма, в същия клас, при технологична възможност  да се включват деца от къщи. „Но предупредих родителите, че един учител не може да обучава ефективно едновременно в две среди“, категоричен е министърът.

По отношение на нагласите на учителите, те  почти съвпадали с позицията на родителите. Това показали 2 представителни социологически проучвания, направени от МОН. При родителите 16% искат обучение от къщи, 82 на сто – в клас.

„Не е толкова лесно това, което чух от един учител – преподавателите, които не искат да се върнат в клас, да работят с учениците, които са против присъственото обучение.

Някъде те няма да се срещнат или няма да могат да се разбият паралелките. Ако например учителят по физика избере такъв вариант, не може толкова бързо да се намери друг физик. Нито може паралелките да се разбиват на толкова малки групи, за това си има регламенти – за дистанционна и самостоятелна форма. Дистанционната не беше толкова разработена досега“, призна Вълчев.

Той очаква известни затруднения, свързани и с отказа от кабинетна система, за да се ограничи движението на учениците в сградата. Няма образователна система, която да е напълно готова и оборудвана, дори 6 месеца след старта на пандемията, увери министърът.

И добави, че има пари по оперативна програма, с които да купят компютри, вероятно с тях ще се вземат  и пречистватели на въздуха, но е свързано с процедури за утвърждаване на средствата и купуването на материалите.

Традиционните системи са настроени да осигурят равен достъп при присъствено обучение, но не можем да гарантираме персонално крайно устройство и интернет свързаност на всяко дете, обобщи министърът.

Водят се разговори с МЗ и за медицинските бележки, които се изискват в училищата и градините в началото на учебната година. Вероятно ще има по-благоприятен режим, за да не се допуска струпване. От една страна тези документи са нужни, защото гарантират безопасна среда на другите деца, от друга страна не бива да има опашки пред джипитата, посочи Вълчев. Вероятно ще се удължи срокът за бележките. Решението на МЗ се чака до края на следващата седмица.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене