Резерват „Конски дол“ – уникално докосване до огромен брой застрашени от изчезване видове

Конски дол или известен още като Конско планище е резерват, попадащ в територията на Родопите и опазващ голям брой ценни растителни и животински видове, застрашени от изчезване. За защитена територия местността е обявена още през 1986 година.

Резерват „Конски дол“ се намира в изключително разнообразния и интересен родопски рид „Дъбраш“, от южната страна на горския път между Сатовча и Сърница. Теренът на резервата се характеризира като изключително стръмен, като най-ниската му точка е 965 метра, а най-високата – 1265 метра.

В своите 34 хектара площ, резерват „Конски дол“ съхранява дървесни видове като обикновен смърч, ела и бук, като средната им възраст варира между 180 и 240 години, височината им е между 35-40 метра, а средният им диаметър е 40-50 сантиметра.

Освен ценните дървесни видове, в резервата са установени още 83 растителни вида, от които 9 са с природозащитен статут, а два са включени в Червената книга на България, 4 от срещаните видове тук са балкански или български ендемити. В Конски дол се срещат също така и 41 вида лечебни растения, от които два са под режим на опазване и регулирано ползване.

От представители на фауната в резерват „Конски дол“ се срещат 103 вида гръбначни животни, от които 77 вида са защитени по Закона за биологичното разнообразие, 16 вида са включени в Червена книга на България, 9 вида застрашени в световен мащаб и 28 вида са застрашените видове в европейски мащаб.

Освен разнообразието от гръбначни животни, тук се срещат и разнообразни представители на птиците, сред които са: Черен щъркел, Осояд, Лещарка, Глухар и още много други. Типични представители на бозайниците пък са Сърната, Мечката, Благородният елен, Дивата котка и Лъвът.

Територията на резервата е с подчертан планински климат, което го прави особено приятна дестинация през горещите летни дни. Разходката в родопския резерват, опазващ толкова много различни редки видове е истинско удоволствие, изпълващо както сетивата, така и душата на човек.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене