Уикенд: Жената на Румен Порожанов търгува с оръжие

Порожанов

Румен Порожанов, който стана служебен министър на финансите, има съпруга със силни позиции в един изключително мъжки занаят търговията с оръжие. Още по-интересно е, че бизнесът на съпругата съвпада с възхода в кариерата на днешния финансов министър.

Нора Петрова

Румен Порожанов е в борда на „Арсенал“ -Веска Порожанова влиза в оръжейния бизнес. След това съпругът е шеф на „Булгартабак“, а съдружникът на госпожата поема рекламата на компанията. Интересно как стават тези съвпадения? С връзки, и то дебели, поясняват запознати и допълват – и с доста наглост.

От години Веска Порожанова е съдружничка с бизнесмена Михаил Петров Лисков, който медиите редовно бъркат с адаша му – кмета на Харманли.

Градоначалникът обаче се казва Михаил Христов Лисков и двамата нямат нищо общо, освен случайно съвпадение на имената.

Порожанова и Лисков въртят сделки с оръжие чрез фирмата си с изключително завъртяното име – „Армар Корпорейшан Дженерал Техникал Ко-оперейшан“ ООД, показва справка в Търговския регистър. Ако се разровим в миналото обаче, ще се окаже, че тази компания навремето е била търговско представителство на „Арсенал“ АД от Казанлък. При частична приватизация на държавната фирма това представителство е купено за семплата сума от 327 хил. долара.

Покупката е направена през 1999 г. Явно не е без значение фактът, че самият Порожанов е бил председател на борда на директорите на „Арсенал“ от 1993 до 1999 г. Само няколко месеца след като той се маха от държавната оръжейна компания, жена му слага ръка върху столичното и представителство.

Сега в сайта на частната фирма на Порожанова са публикувани всичките й лицензи, от които става ясно, че тя е напълно легитимна в сфери като производство и търговия с оръжие. Преди две години обаче фирмата изплува в медиите покрай огромна поръчка, спечелена от Министерството на отбраната. Тя е за 255 823 евро, а Порожанова и Лисков трябва да доставят пиропатрони за руските бойни самолети Су-25, които са на въоръжение в нашата база в Безмер. Скандалът е раздухан по време на парламентарен контрол. Депутат пита защо самолетите не летят и така  се оказва, че фирмата на Порожанова забавя с месеци доставката на пиропатрони за катапултните седалки. Преди да спечели Порожанова, конкурсът е отлаган три пъти, припомнят си запознати.

Съдружникът на министерската съпруга Михаил Лисков също е важна клечка.

Той е обкръжен от неслучайни хора. Лисков има обща фирма „Агата А“ със сина на бившия зам.-шеф на ДАНС Иван Драшков, който преди време нашумя с изключителния си размах. Едва 25-годишен младежът въртеше строителен бизнес за милиони.

Веска Порожанова обаче не се е ограничила само в оръжейния бизнес. Във фирма „Частни Инвестиционни Проекти“ тя работи заедно с Иван Стойчев. Стойчев, който е и известен блогър, притежава рекламния холдинг „Нота Бене груп“ ЕООД. Хората от бранша преди години го свързваха главно с рекламата на „Булгартабак“. И тук изненада – договорът на „Нота Бене груп“ е сключен, докато Румен Порожанов е председател на борда на директорите на мощната тютюнева компания. Явно заради общественото благоприличие.

Порожанов е дал рекламата не директно на жена си, а на съдружника й.

Днешният служебен финансов министър преди да оглави Фонд „Земеделие“ беше шеф на кабинета на Симеон Дянков. Минаваше за негово протеже, наричаха го „дясна ръка“ на строгия финансов министър.

Кариерата на Порожанов също стартира в Министерството на финансите, където е главен специалист през 1992 г. При управлението на царя той става приближен на Милен Велчев. Тогава е назначен и за шеф на надзорния съвет на „Булгартабак“. След като е разкрита фалшивата диплома на Калина Илиева, Порожанов се зае с бакиите във фонд „Земеделие“.

Според данъчната декларация Порожанови са заможно семейство. Те имат апартамент от 247 квадрата в „Борово“ и къща от 124 кв. м в София, два гаража – от 20 и 30 кв. м. Освен имоти и коли Порожанови са декларирали пред Сметната палата и доста пари – стотици хиляди, оставени на влог в различни валути. Имат и ценни книжа от избите „Розова долина“ и „Пълдин“, в ЦКБ, „Химимпорт“, „София БТ“, „Софарма“, „Елхим Искра“ и др. Въобще състоятелни хора с интересно минало и още по-интересни съдружници.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене