Само куриерите печелят от кризата

Очаквано епидемията от коронавируса в страната сви оборотите в сектора на услугите. Увеличение е отчетено само при „Пощенски и куриерски услуги“ – с 21.6% според сезонно изгладени данни на Националния статистически институт през второто тримесечие.

Общият индекс на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи“ намалява с 21.8% спрямо първото тримесечие на годината. Най-голям спад се наблюдава при „Въздушен транспорт“ – с 66.4%. Увеличение е регистрирано само при „Пощенски и куриерски услуги“ (8.6%). Общият индекс на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“ намалява с 4.4% спрямо първото тримесечие на 2020 година. Най-съществен спад е отчетен при „Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика“ (51.1%). Увеличение се наблюдава при „Информационни услуги“ и „Далекосъобщения“, съответно с 4.6 и 2.9%.

При Други бизнес услуги се наблюдава намаление спрямо предходното тримесечие при всички дейности, като най-голям спад е отчетен при „Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации“ – със 71.2%, и „Рекламна дейност и проучване на пазари“ – с 30.9%. Свиването в услугите е налице и при годишните данни. Оборотът в сектор „Транспорт, складиране и пощи“ е с 18.5% под равнището на същото тримесечие на 2019 година. Най-голям спад е регистриран при „Въздушен транспорт“ – с 64.1%, и „Воден транспорт“ – с 42.8%. Общият индекс на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“, изчислен от календарно изгладени данни, е с 3.9% по-висок през второто тримесечие на 2020 г. в сравнение със същото тримесечие на 2019 година. Най-съществено нарастване се наблюдава при „Информационни услуги“ и „Далекосъобщения“, съответно с 12.2 и 11.8%.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене