Удължиха до края но ноември разкопките край Мурсалево

археологически разкопки

Срокът на разкопките край кюстендилското село Мурсалево, където преди 8 хиляди години е съществувало неолитно селище, е удължен с три месеца. Очаква се сключването на съответния анекс с АПИ, съобщава БГНЕС. Удължаване с три месеца срока на разкопките по ЛОТ-2 на АМ „Струма“, извършвани край село Мурсалево бе поискан от археолозите преди месец. На 9 юли комисия от Министерството на културата се запозна със значимостта на обекта и предложи на бившия вече министър Петър Стоянович удължаване с три месеца срока на разкопките. Те започнаха в началото на април и по график трябва да приключат на 31 август. Министър Стоянович е подписал предложението, което на практика удължава срока на разкопките до края на ноември, нещо с което от пътната агенция няма как да не се съобразят. За целта трябва да бъде сключен анекс между Министерството на културата и АПИ за удължения срок на разкопките.
На 10 юли ръководителят на разкопките проф. Васил Николов от Археологическия институт и музей към БАН показа пред журналисти откритите при разкопките артефакти, някои от които са без аналог в света.
Неолитното селище, открито край Мурсалево, е на първите заселници, пристигнали преди 8 хиляди години от Мала Азия, за да продължат миграцията си към сърцето на Европа. На практика тук, край река Струма се е зародила първата европейска цивилизация.
Селището е съществувало от началото на VI-то хилядолетие преди Христа или по времето на ранния неолит или новокаменната епоха. Това е периодът, когато земеделците, идващи от Мала Азия и движещи се към Балканите и Европа, са опитомили животните и обработвали земеделски култури.
Геофизичното изследване показва наличието на една главна улица, покрай която по пресечки са разположени 35-40 къщи. Всички те на по-късен етап са били опожарени. Днес на мястото им личат червени квадратни петна. Къщите са строени от дърво и мазани с глина, сред тях имало и такива на два етажа.
На много по-късен етап, 5 век преди новата ера, върху останките от селището, траките са извършвали своите обреди. В района на разкопките са открити 20-на такива обредни ями. В тях са поставяни предмети, храна или принасяни в жертва животни. В яма в северозападния край на разкопките е открит скелет на принесено в жертва цяло теле.
Показаните преди месец находки-предимно статуетки на богинята Майка, керамични съдове, копче, игла и сечива, са уникални, а някои от тях-без аналог в света на археологията.
Край извор, съществувал някога, е открита и златна апликация, носена най-вероятно на ухо. Апликации, носени някога не като украшения, а като белег на престиж. Златната апликация е изработена около 4-то хилядолетие преди Христа, или малко след Варненския некропол.
Днес на обекта се работеше, след приключване на разкопките по план тук ще има насип. След него бъдещата магистрала продължава по мост, чийто колони в момента са издигнати на 15-на метра от разкопките.
Има идея на това място да бъде изграден музей на открито. Той ще се намира до трасето на магистралата, на мястото, където се помещава навесът на археолозите.
Президентът Росен Плевнелиев е изразил намерение да посети археологическия обект. В момента се уточнява точната дата на посещението на държавния глава. С откритите досега находки може да се напълни един музей колкото кюстендилския, похвалиха се археолозите. Срокът на разкопките е удължен с три месеца и за съседния обект, този, която се намира северно от пътя за Драгодан. Удължен е срокът на разкопките и на още един обект по трасето на АМ „Струма“.
Днес на разкопките имаше среща между археолозите и специалистите от АПИ.

Е79

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене