Хаджидимово търси концесионер за водоем от 109 дка в селата Нова Ловча и Гайтаниново

Община Хаджидимово реши да обяви концесия за водоема с площ от 109,142 дка, разположен в местността Дъбето в землището на  с. Нова Ловча и в местността Цикандилката в с. Гайтаниново. Той е с акт за публична общинска собственост през 2007 г. и вече 13 години общината се чуди дали сама да го стопанисва, дали да го прехвърли на държавата тя да му бере грижата, или да намери начин за даването му под наем. Според общинарите водоемът е подходящ за развъждане на риба или за любителски и стопански риболов. Като максимален срок на концесията те са определили 25 години, но все още нямат яснота за финансовите параметри на концесионния договор.Изискванията към концесионера са още от първия месец, без гратисен период, да си плаща концесионните такси и да не прехвърля правата си върху трети лица.

Това е поредният опит за намиране на собственик на водоема в двете хаджидимовски села. През 2015 г. частник искаше да направи в него зона за спортен риболов с развъждане и отглеждане на до 3000 бр. рибки от видовете шаран, толстолоб, бял амур и пъстърва, но впоследствие се отказа.

Миналата година ОбС – Хаджидимово одобри предложението на кмета Людмил Терзиев да даде за срок от 5 г. под наем водоема, като организира публичен търг с явно наддаване. В решението обаче имаше и изискване към наемателя да осигурява местните с вода за поливни цели, което явно не допадна на бъдещите кандидати за наематели, защото такива не се появиха. Сега в изготвения непълен проектодоговор за даване на водоема на консеционер няма и дума за поливане.

През септември 2019 г. община Хаджидимово обяви концесия и за друг свой водоем с площ от 1180 квадратни метра в местноста Койнарски път. Тя беше за 3 г. с прогнозна стойност 7750 лв., които общината трябваше да получи за 3-те години. Според Националния концесионен регистър процедурата е затворена, без да има избран концесионер.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене