33 млн.лв. по-малко усвоени за болнична помощ

Намален прием на пациенти има за първите 6 месеца. В някои райони болниците са получили повече отколкото в нормална ситуация

С близо 33 млн.лв е намалял финансовият ресурс за първото шестмесечие на 2020 г. на лечебните заведения, които имат сключен договор със Здравната каса.

Това в проценти е само 4% в сравнение с получените средства за същия период през 2019 г, което е минимален спад. Това показват отчетите на НЗОК за изплатените средства на клиниките за полугодието на двете години. Маржовете за всяка болница са различни, става ясно от Индекс на болниците.

Припомняме, че пандемията от коронавирус бе причина за сериозен отлив на пациенти поради страха от заразяване и призивите за социална дистанция, особено през март и април. Бяха отложени планови операции, както и лечението на пациенти с хронични и други заболявания, които не изискват спешност. По данни на Националния център по обществено здраве и анализи, например,

15% по-малко са случаите на инсулти

за първото шестмесечие на 2020 г., намалели са като цяло хоспитализациите на пациенти с остро мозъчносъдово заболяване.

Клиниките в страната, които имат договор със Здравната каса, са получили общо

947,892 млн. лв. към 30 юни. Приходите им са намалели в сравнение с финансовите постъпления за първото полугодие на 2019 г., когато са били 981,790 млн. лв. или около 4% повече. Заплатените средства за тази година обаче не се дължат изцяло на реализирана дейност, като част от тях са по линия на решението Касата да покрива 85% от очакваните приходи на болницата. Този механизъм за финансиране ще продължи до септември. Към момента директори на болници коментират, че вече повечето лечебни заведения работят при нормален ритъм.

Очаквано, редуцирането на приходите е в различна степен за всяка клиника. Например, „Пирогов“ е получила 31,07 млн. лв за шестте месеца на 2020 г. при 64,94 млн. лв. за цялата предходна година. „Александровска“ болница пък е отчела

15 млн. лв. приходи при 37,46 млн. лв за 2019 г., със спад е и многопрофилната „Св. Анна“ – 18,93 млн. лв. през полугодието при 40,49 млн. лв за миналата година. ВМА има 23,17 млн.лв. за шестте месеца при 43,95 млн. лв за 2019 г. Изключение не правят и частните болници: приходите на „Софиямед“ са 20,24 млн. лв. при 47,91 млн. лв. за цялата 2019 г.; постъпленията на „Аджибадем Сити Клиник Токуда“ за полугодието са 24,96 млн. лв. при 64,20 млн. лв. за предходната година.

Справка по изплатените средства по области показва, че в

някои райони лечебните заведения дори са получили по-голям финансов ресурс

отколкото биха имали в нормална ситуация. Заложеният бюджет по каса за клиниките тази година е 2,247 млрд. лв.

Освен изплащането на 85% от дейността на лечебните заведения, предвидено е и увеличение с 10% на цените на клиничните пътеки от 1 август. То ще има устойчив характер и ще продължи и през 2021 г., обяви здравният министър проф. Ангелов в брифинг на 14 август. Това стана ясно, след като бе подписан анексът към Националния рамков договор, с който се повишават средствата в сектора.

При МБАЛ -Шумен, например

33 % е изпълнението на приходите

към 13 август т. г., а средно здравното заведение се движи с 15-20 процента под лимита за клиничните пътеки. Това коментира пред „Монитор“ директорът на болницата в Шумен д-р Димитър Костов. „Месечно изпълняваме около 80-85 процента от това, което сме правили преди кризата. Както знаете беше ограничен плановият прием и работехме предимно със спешни случаи. Сега пък пациентите се притесняват да влизат в болница.“ – допълни д-р Костов. Отливът засяга всички отделения. „Всичко се движи на приливи и отливи. Юни беше много натоварен, юли леко по-спокоен, а края на юли и началото на август отново имаме бум на случаите с коронавирус. В момента в болницата има 26 пациента с COVID-19, а един е в интензивното отделение“. От началото на пандемията през МБАЛ Шумен са минали 81 пациенти с коронавирус, 9 от тях са били настанени в отделението за интензивна терапия, а шестима от тях пък са били на изкуствена белодробно вентилация.

Според лекари от великотърновската болница, коронавирусът не е оказал влияние върху нивото на разпространение на останалите заболявания в областта. Водещи продължават да бъдат сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания, от които са и преобладаващите смъртни случаи в болничното заведение. Заради ситуацията с коронавируса се е наложило едно от хирургичните отделения да бъде предоставено за лечение на болните от вируса, но това според лекарите, по никакъв начин не е повлияло на лечебните процеси в болницата. По отношение на въпроса за размера на загубите от клинични пътеки, отговор можело да се даде в началото на следващата година когато бъдат направени съответните проверки и изчисления. А по отношение на най-засегнатите отделения, според лекарите в търновската болница, такива нямало, тъй като лечебния процес в болницата не бил прекъсвал, нито бил забавял темпове през целия период на извънредното положение от средата на март досега.

700 млн. лв. дългове

Близо 700 млн. лв. са дълговете на публичните болници у нас, просрочените средства са над 160 млн. лв. Това стана ясно от отговора на здравния министър Костадин Ангелов по време на парламентарния контрол. На 529.67 млн. лв. възлизат дълговете на държавните болници, 129.89 млн. от тях са просрочени. При общинските клиники задълженията са 149.9 млн., като просрочени са 32.32 млн.

Пандемията е една от причините, която допълнително е усложнило състоянието на клиниките, каза министърът.

Тя постави лечебните заведения пред сериозни предизвикателства, отложи се лечението на редица хронични заболявания, заради това приходите през първото шестмесечие се понижиха с 16% в сравнение със същия период на 2019 г., обясни Ангелов. Той допълни, че държавата ще подпомогне работата на лечебните заведения чрез 19 млн. лв. за общинските болници, които ще се раздадат по методика за неблагоприятни условия, както и с над 7 млн. лв. за инфекциозните отделения на държавните. Дейността на всички клиники ще се подпомогне от 1 август и с увеличаването на цените на КП с 10%, припомни министърът.

3,148 млн. лв. са отишли за пациенти с Covid-19

Заплатените средства за Covid-19 от 1 март до 31 юли 2020 г. са 3,148 млн. лв. според информация на НЗОК.

От началото на пандемията до края на юли към касата са отчетени 3312 случая на задължително осигурени лица с Covid-19. За лечението им по клинични пътеки са изплатени 2,094 млн. лв. Най-много са случаите, лекувани по клинична пътека №104 за остро протичащи контагиозни вирусни и бактериални заболявания – 2787, за които са заплатени 1,7 млн. лв. По клинична пътека №39 за диагностика и лечение на бронхопневмония и бронхиолит при лица над 18 г. са отчетени 320 762 лв., а при лица в детска възраст по пътека №48 – 3740 лв, като случаите на деца са 4.

Общо 310 клинични процедури са направени, а средствата, заплатени на лечебните заведения, са 702 076 лв. За лечение на карантинирани пациенти – 623 случая, болниците са получили 352 013 лв.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене