Connect with us

Таблоид

Ремонтират спешното отделение в МБАЛ – Благоевград, строят 9 физкултурни салона в Югозапада

Published

on

Министерството на здравеопазването размисли и включи Благоевград в списъка на общините, които с пари от Оперативна програма „Регионално развитие 2014-2020“ ще се сдобият с по-съвременни бази за спешните медицински звена.

В процедурата, която ведомството обяви тези дни за избор на изпълнители за ремонт на спешните отделения, под №1 за Благоевградска област фигурира „МБАЛ Благоевград” АД, за където е предвидено преустройство и пристрояване на спешното отделение, намиращо се в партера на поликлиниката. Прогнозният срок за ремонтирането на едно от най-невзрачните като база отделения в благоевградското здравно заведение е 8 месеца.

Това е малка компенсация за решението на здравното министерство през април да изключи Благоевград от списъка на държавните центрове за спешна медицинска помощ и филиалите им, на които със 164 млн. лв. трябваше да се ремонтират или изградят наново 235 сгради. Въпреки че още през 2017 г. бившият ОбС в Благоевград гласува да преотстъпи безвъзмездно на министерството място в двора на болницата за строеж на нов спешен център, оказа се, че държавата няма намерение да строи в областния център на Пиринско, плановете й са да вдигне нови сгради само в Сандански и Сатовча, а филиалите в Симитли, Кресна, Разлог, Якоруда, Гоце Делчев и Банско само да бъдат ремонтирани.

Поръчката е все още в начална фаза – засега до 11 септември ведомството на проф. Костадин Ангелов ще събира само офертите на фирмите, съгласни да поемат инвеститорския контрол върху обектите. Освен върху новите и ремонтирани сгради на спешните медици в Благоевградска област спечелилата фирма трябва да поеме контрола и върху тези в Кюстендилска и Пернишка област. Нови ще са сградите в Кюстендил, Перник и Бобов дол, а на останалите места са планирани ремонти. Прогнозната стойност на услугата е 44 101,54 лв. без ДДС.

Друго министерство – това на младежта и спорта, ръководено от Красен Кралев, пък стартира мегапроект за изграждане на физкултурни салони в страната. Училищата, които ще намажат, са: Осмо СУ, Второ ОУ и СУИЧЕ „Св. Климент Охридски” в Благоевград, ОУ „Св. Кл. Охридски” в гр. Сандански и Професионална гимназия по икономика и туризъм „Проф. д-р Асен Златаров” в гр. Петрич. Успоредно с тях ще се строят салони в ОУ „Иван Вазов” в гр. Кюстендил и ПГ „Христо Ботев” в гр. Дупница, както и в пернишките Професионална гимназия по икономика и Средно училище с разширено изучаване на чужди езици „Д-р Петър Берон”.

Всичките физкултурни салони ще са по еднотипен инвестиционен проект, който още е в идейна фаза, а прогнозната стойност за строителството на всеки един от тях е 716 666,67 лв. без ДДС. По тази причина сред ангажиментите на фирмите изпълнители, които ще бъдат избрани, е първо да адаптират проекта към прилежащия към училището терен, включващ изследване на геологията, ситуационен план и разработване на част „Пътна“, „Паркоустройство“ и „Геодезия“. Офертите на кандидатите се събират до 4 септември и вероятно работата ще стартира следващата пролет.

В надпреварата кой ще построи по-бързо физкултурния салон, за да има къде да играят учениците, Перник излезе с едни гърди напред – вече е определен строителят, който ще направи ремонт на общите помещения, съблекални и отоплителна инсталация в залата за волейбол в спортен комплекс „Дружба“, чиято прогнозна цена е 91 072,38 лв. без ДДС. Сред 7 кандидати да се заемат с ремонтните дейности обявеният от спортното министерство конкурс за избор на изпълнител бе спечелен от столичното дружество „Смарт Билд Дигитал“ ЕООД с представител Симеон Атанасов./струма/

Таблоид

Пристигнаха ваксините за втората фаза на имунизация в Гоце Делчев

Published

on

200 вaĸcини, пpeдвидeни зa peимyнизaция нa мeдицитe нa пъpвa линия, пpиcтигнaxa в Блaгoeвгpaд, cъoбщиxa oт Peгиoнaлнaтa здpaвнa инcпeĸция.

Te ca тpaнcпopтиpaни ĸъм бoлницитe в oблacтния гpaд, Paзлoг, Гoцe Дeлчeв и Caндaнcĸи.

Oĸoлo 50 мeдици oт дъpжaвнaтa бoлницa в Блaгoeвгpaд бяxa имyнизиpaни c вaĸcинaтa нa „Πфaйзep” в ĸpaя нa дeĸeмвpи.

Днес зaпoчвa пocтaвянeтo и нa втopaтa дoзa. Hямa дaнни няĸoй oт лeĸapитe и мeдицинcĸия пepcoнaл дa e пoлyчил cтpaнични peaĸции и oплaĸвaния cлeд пocтaвянeтo нa пъpвaтa дoзa вaĸcинa.

Continue Reading

Таблоид

Има ли екологична катастрофа в река Струма

Published

on

Второ плаващо сметище се е образувало след поройните дъждове – този път в река Струма край Невестино.

Тоновете боклуци са се събрали по поречието на реката между селата Четирци и Ямен. По думите на местния кметски наместник те са дошли с последните дъждове и водата от изпуснатите язовири, която се влива в Струма.

„Боклуците запречиха моста, подходите към него са разрушени“, каза  пред бТВ кметският наместник Ицко Иванов.

„Имахме проверка от РИОСВ и басейнова дирекция. Те констатираха, че нивото на реката все още е много високо и няма как да влезе техника да почисти сега. Ще изчакаме нивото да спадне и ще направим всичко по силите си, за да почистим моста и коритото“, каза биологът Василена Таскова.

Тя добавя, че имат нужда от съдействие по почистването, защото нямат нужната техника. „Общината не разполага нито с финанси, нито с техника. Тепърва ще търсим помощ от държавата“, заяви Таскова.

Тя е категорична, че не става дума за екологична катастрофа.

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

януари 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ

tempobet

Office Lizenz Kaufen Windows 10 pro lizenz kaufen Office 2019 Lizenz Office 365 lizenz kaufen Windows 10 Home lizenz kaufen Office 2016 lizenz kaufen office lisans satın al office 2019 satın al