Превозвачи от Неврокопско утре затварят пътя при Господинци

Превозвачи от Неврокопско предупреждават, че утре може да затворят пътя за Банско, ако не получат ясна и категорична информация кога ще бъде отворена границата с Гърция при ГКПП-Илинден-Ексохи.

„Утре обмисляме затваряне за кратко на шосето при село Господинци, а ако държавата не чуе нашите искания, сме готови да блокираме и ГКПП-Кулата“, предупреди Кръстьо Веселинков, дървопреработвател от Гоцеделчевско, който изнася продукция за южната ни съседка.
Тази сутрин превозвачи и представители на фирми от региона се събраха на протест на границата с Гърция с настояване да бъде отворен за преминаване за бизнеса ГКПП-Илинден. В момента пунктът е затворен до края на август по настояване на гръцките власти заради пандемията от коронавирус. Това ограничение обаче принуждава превозвачите да пътуват 300 км допълнително през Папаз чаир, за да стигнат до единствения в момента отворен пункт с южната ни съседка – Кулата.

Кръстьо Веселинков коментира, че затвореният пункт при Илинден-Ексохи затруднява и оскъпява работата му с гръцките партньори, на които той доставя пелети.

„Ние искаме яснота кога ще бъде отворена границата. Не намираме логика в това преминаването през Илинден да е забранено, след като през Кулата за шофьорите на камиони не се изисква нитто PCR тестове, нито кодове“, допълни Веселинков.

ГКПП-Илинден-Ексохи е затворен от 22 юли за всички превозни средства, включително и за пешеходци, както и за сезонни работници.
Превозвачите настояват властите у нас и в Гърция да решат проблема и да отворят границата.

Според представители на бизнеса в региона превозвачите реализират ежедневно по около 200 евро загуби заради затворения пункт.

Веселинков допуска, че затворената граница не е заради коронавируса, а заради бизнес интереси.

Източник: Дарик

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене