Connect with us

ВИДЕО

Доц. Чорбанов: В България над 50% са минали през коронавируса

Published

on

 

 

Всички здрави хора би трябвало да прекарат коронавируса.

„Броят на децата, починали от коронавируса в цяла Европа, се брои на пръсти”, коментира пред NOVA доц. Андрей Чорбанов от Департамента по имунология в Института по микробиология към БАН.

Той посочи, че идеята децата да носят маски в междучасията е абсурдна.

COVID-19: 135 нови случаи, 14 души са починали

„Не смятам, че междучасието в училище е един по-рисков фактор, от всичко, което те ще направят след училище”, заяви Чорбанов.

„Болни деца няма или почти няма. Има позитивни, те не са болни. Това е много различно от ситуацията с грипа, който поразява масово децата и води до много по-тежко заболяване сред тях и следователно е доста сериозен риск”, каза Чорбанов.

Той счита, че ако още в началото са били изолирани само рисковите групи, а при останалите е нямало ограничения, е щяло да има бърз пик и след това заразата да отшуми.

„Факт е, че процентът позитивни случаи от броя тестове се запазва с малки флуктуации от април насам”, посочи Чорбанов.

Той смята, че голяма част от населението вече се е сблъсквала с коронавируса.

„Може би 50% са преминали. Но тук не става дума за позитивни. Огромен брой хора, през които е преминал коронавирусът, никога няма да бъде доказано, че са позитивни”, смята Чорбанов.

„Всички здрави хора би трябвало да прекарат коронавируса, защото само така те няма да бъдат потенциални вирусоносители и да заразят рисковите групи. Рисковите групи – възрастни и хронично болни, категорично трябва да се пазят”, смята доц. Чорбанов.

ВИДЕО

Християни и мюсюлмани ремонтират задно църквата в село Блатска

Published

on

Църквата в хаджидимовското село Блатска, строена в началото на миналия век, до скоро бе в окаяно положение. По инициатива на църковното настоятелство, хората сами започнали да сбират средства и с доброволен труд започнали ремонтни и възстановителни дейности. В благородното дело активно се включват и турското население – както с финансова подкрепа така и с доброволен труд. Към този момент църквата е ремонтирана до голяма степен. Недостигът на средства обаче спъва завършването до край идеята за спасяването на храма. Църковното настоятелство се обърна към местните медии да съдействаме за разгласа на молбата им, граждани и бизнесмени да подпомогнат финансово започнатото дело. Трима представители на настоятелството – Костадин Сарафов, Ангелина Шаркова и Мария Пеева представиха пред камерата ни историята на храма, какво са свършили до този момент и призоваха хората с желание и възможности да подпомогнат патриотичното дело.

Continue Reading

ВИДЕО

Патронен празник във видео в ОбУ “Св. Паисий Хилендарски” – с. Долно Осеново

Published

on

Притеснени заради усложнената епидемиологична обстановка в страната в ОбУ “Св. Паисий Хилендарски” – с. Долно Осеново отбелязаха патронния празник на училището с видеопослание на учениците от шести клас, които под ръководството на класния си ръководител и учител по БЕЛ г-жа Топузова, припомниха за живота и делото на будителя.

Табла, посветени на дееца за просвещение украсиха коридорите. Малко нетрадиционен, но все пак празник.

Честит празник на всички учители и ученици! Търсете в себе си искрата, която Паисий е запалил преди стотици години!

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2020
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

ПОПУЛЯРНИ