Огняново, Ковачевица и Лещен потапят в магията на Родопите

Копнеете за глътка чист планински въздух сред уюта на родопски къщи от възрожденско време, за вкусни манджи, приготвени по домашному с истински продукти, за тишина, в която дочувате само птиците и шептенето на вятъра, за целебни води, които да отмият стреса и умората и да отворят сетивата ви за истинските неща от живота, то тогава потегляйте към Югозападните Родопи. Тук община Гърмен, живописно разположена в долината на река Места, пази истински перли – селата Ковачевица, Лещен и Огняново. Всяко от планинските селца пленява с неподправена хубост, щедра природа, уют, багри и вкусове. И потапя в магията на Родопите.

Лековитите минерални извори носят слава на първото село – Огняново. Тук те са 24 като средната температура на водата им е към 40°С. Най-голям и известен е „Мирото”, обгърнат от дивна природа. Точно до него е открита и стара римска баня, сега паметник на културата, което говори, че на прелестта и лековитостта на мястото са се радвали хората още от древни времена. И до днес всички извори в селото са опазени от замърсявания и са напълно чисти. Специфичният климат на мястото предлага чудесна възможност за почивка през цялата година. Можете да си изберете къща за гости или хотел със СПА център, докато се разхождате из тесните калдъръмени улички на селото, по които се редят стари къщи от камък и дърво, оградени с високи зидове. Отвсякъде се открива смайваща гледка към върховете на величествената Пирин планина. Пъстри шевици и тъкани на изкусно оплетени черги, чорапи, месали пленяват погледа. Освен с тях, Огняново се гордее и със сръчните си майстори на метални съдове, тъпани, различни сечива, както и с калайджиите.

От селото, чийто извори и климат лекуват ред заболявания, пътят отвежда към Ковачевица – архитектурен и исторически резерват. Неповторимата атмосфера тук, създадена от многобройните задънени калдъръмени улички, неповторимо разположени по склоновете къщи, покрити с традиционните каменни плочи – тикли, са впечатлили режисьори и сценаристи. Поради уникалната архитектура и историческа атмосфера, някои от най- популярните български филми от втората половина на XX век са снимани тук и затова днес шеговито наричат селото „българският Холивуд“.

Ковачевица е истински шедьовър на възрожденската архитектура със своите 112 типични къщи, старото килийно училище, църквата „Св. Никола”, построена през 1847 г.

Възрожденски дух и родопска архитектура предлага и близкото село Лещен – един от най-привлекателните курорти за селски туризъм в България. Петнайсет реставрирани стари къщи за гости съчетават характерната за този край атмосфера с модерен комфорт. Къщите са с просторни чардаци, китни дворове и механи, в които гостите могат да приготвят сами храната си с продукти от местното стопанство, макар че ресторантът в селото е отдавна известен на любителите на добрата кухня дори и в чужбина.

На тръгване можете да запалите свещичка в църквата “Св. Параскева“ /1837 г./, художествен паметник на културата, и да се помолите да пребъде прелестта на този край и магичният родопски дух.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене