Директорът на НХГ – Благоевград М. Митов: Всички предложения за разделянето на класовете на групи, започването на часовете по различно време са неприложими, единственият ефективен вариант са дезинфекцията и спазване на мерките

Всички тези предложения за разделяне класовете на групи, биенето на звънци по различно време са неприложими”, това смята директорът на Националната хуманитарна гимназия „Св.св. Кирил и Методий” – Благоевград Марин Митов по повод мерките преди стартирането на учебната година под знака на Ковид-19. По темата „валят” непрекъснатипредложения, многобройни коментари, а бившият зам. министър на образованието, понастоящем директор на столичното 119 СУ, Диян Стаматов и колегата му Асен Александров, директор на 51 СУ, перманентно се изказват по темата от телевизионни студия и средствата за масово осведомяване. Така например Д. Стаматов, който е и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета, е разработил работен вариант за началото на предстоящата учебната 2020/2021 г. в голямо столично училище с 1600 ученици. Той предлага децата от начален етап /1-4 клас/ да учат присъствено, разделени на две групи. Половината клас да бъде поет от класния ръководител, а другата част от учителя по занималня /ЦДО/. В 7, 8 и 12 клас да се редува присъствено обучение, което да се осъществява следобед, и дистанционното. За всичките останали класове пък /5, 6, 9, 10, 11/ според Д. Стаматов трябва да се заложи на дистанционно обучение с присъствени дни – сутрин за текуща проверка на знанията. Асен Александров пък дава идея часовете да започват по различно време, за да не се струпват, съответно засичат, много ученици по коридорите, санитарните помещения. Или образно казано, едни ученици да започват да учат в 7.30 ч., други в 7 и 45, трети в 8 часа…

„Представяте ли си какво ще се случи, ако звънците започнат да бият един след друг? Учениците не ги интересува дали техният час е в началото или към края си, дали са минали 20 минути или остават още толкова. Щом чуят звънеца, те ще тръгнат да излизат”, убеден е Марин Митов.

Според информация, качена на страницата на Съюза на работодателите в системата на народната просвета, преди три дни в МОН е проведена работна среща между образователни и здравни специалисти. Взето е решение новата учебна година да започне присъствено, като всяко училище трябва да разработи собствен отворен работен план, незнайно защо кръстен екшън план за дейностите за превключване за кратко време за работа в дистанционна среда.     

„ Не се сме разработили план, защото сигналите към момента са противоречиви”, каза директорът на НХГ, където и бездруго учат на две смени, всичките 34 кабинети и стаи се ползват на максималния си капацитет и не могат да варират що се касае до материалната база.

„За мен единственото приложимо и действително работещо решение е да извършваме необходимата дезинфекция и да се спазват протовоепидемичните мерки. Това е! Друго няма какво да направим. Най-много да назначим още един хигиенист”, заключи М. Митов.

Във връзка с това от училището започнаха да се оборудват с дозатори за дезинфектант с фотоклетки. Такъв вече има поставен при входа, с тях ще бъдат оборудвани и санитарните помещения, а наред с това на възловите места ще има и диспенсъри със сапун пак с фотоклетки. Следвайки препоръките на държавния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, от Хуманитарната гимназия възнамеряват да закупят и бактерицидни лампи с УВ лъчи, които да дезинфекцират и да пазят от коронавирус. С проучването по въпроса се е заела зам. директорката Теодора Ацева, която вече е разгледала няколко оферти за по 270 лв. на лампа, но има и по-евтини варианти с единична цена от 87 лв. Засега от училището обмислят колко точно лампи да купят и къде да ги позиционират. Спорен е и въпросът по колко време да стоят включени и дали ако дезинфекцират по цяла вечер например, това няма да доведе до противоречия с пожарната.

А иначе дори и сега, през летните месеци, в НХГ цари истинско оживление. Наред с течащите ремонти, влизащите и излизащи строителни работници, състоялите се конкурси за директори на 23 училища в областта, в сградата на училището по цял ден има и няколко курса с десетки обучаващи се от Бюрото по труда. Впечатление направи, че много от „посетителите” изпитват трудности при боравенето с дозатора с фотоклетка монтиран на входа. Хората, при това възрастни, не деца, постоянно натискат устройството от всички страни, бутат го, очевидно търсейки някакво копче, вместо просто да си поставят ръцете отдолу. Как ще се справят пък учениците с фотоклетките, предстои да разберем.

Що се касае до финансовата част на въпроса, от училището изчислиха, че към момента са похарчили над 7 хил. лв. за дезинфектанти, консумативи и се чудят как и докога делегираният училищен бюджет ще издържи на това ново „перо”.

Както през месец март, така и сега М. Митов повдигна и друг важен въпрос – за самите дезинфектанти. Припомняме, че малко преди обявяването на извънредното положение и дистанционното обучение, от училищата в Благоевград за кратко време изкупиха дезинфектантите, пулверизаторите от магазините и дрогериите в града. Тогава ръководителят на НХГ коментира, че всъщност никой, най-вече Регионалната здравна инспекция не са спуснали указания и не са посочили с какъв точно препарат да се третират повърхностите, подовете, чиновете… Опасенията са, че училищата са много уязвими в отношение на това, най-малкото защото някой ученик може да каже, че е получил алергия от ползвания в образователната институция дезинфектант и да тръгне да си търси правата по съдебен път например.

„Смятам, че е най-добре Министерството на образованието да обяви една обществена поръчка и на всички училища в страната да бъдат доставени едни и същи дезинфектанти”, обяви се за един вид стандартизиране или унифициране на препаратите директорът на НХГ.

И докато школските шефове и учителите се чудят как да реорганизират учебния ден и прекарват отпуските си служебно -най-вече да разработват онлайн уроци, за да има план Б, от помощния персонал също се вълнуват. Те са категорични, че по учебните заведения трябва да се назначат множество хигиенисти, в противен случай няма да имат чисто физическата възможност  всяко междучасие да ходят, да забърсват всички чинове, маси и или бравата на вратата след всеки ученик.

„Ето например в Гърция са го измислили. Там сградите на всички обществени институции, в това число и училищата се дезинфекцират от здравната им служба. Идва сутринта служител с машина, пръска навсякъде, вечерта пак и се приключва! От персонала извършват само поддържащи дейности. Това е много, много по-добро решение отколкото ние да бършем и чистим по цял ден. И друго: някой дава ли си сметка, че освен че оставаме „без ръце”, ние постоянно дишаме тези изпарения от препаратите. Знаете ли колко колежки вече са с алергични пристъпи, обриви, а  учебната година още не е започнала”, притеснени са хигиенистите.

До 25 август 2020 година на образователните институции ще бъдат предложени два протокола – един за организацията на учебната дейност (с препоръчителен характер, където ще има широк, отворен списък от възможности за прилагане от училищата при кризисна ситуация) и един за медицинската страна на проблема (със задължителни мерки за спазване от всяко училище).

В първите дни на септември всяко училище е уместно да има разработен свободен, отворен работен план (екшън план) за дейностите за превключване за кратко време за работа в дистанционна среда.

От Съюза на работодателите в системата на народната просвета уверяват, че ще бъдат предложени промени в Наредбата за приобщаващо образование за залагане на допълнителни възможности за наваксване на пропуснат учебен материал при натрупани определен брой отсъствия.

Всяко училище ще има възможност да избира какъв тип родителски срещи да приложи – в реална или в дистанционна среда, като е изключително важно родителите  да бъдат информирани по всички канали за начините на промяна на учебната дейност и ясно съгласуване с тях на възникнали промени.

В протоколите ще бъдат изброени и спецификите за носене (или не) на маски, начините за реализиране на учебните дейности по специфични часове като физическо, музика, информатика; провеждането на храненето в стола и други специфични особености.

„ Тръпна в очакване да видя какви точно указания и протоколи ще ни спуснат. Искрено се надявам мерките, които ще измислят, да не са в интерес само на големите столични училища, а на всички образователни институции в страната”, сподели за нетърпението си да разработи екшън план директор на благоевградското училище.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Д. Стаматов

А. Александров

struma.bg

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Start typing and press Enter to search