Три версии за замърсяването с над 350 пъти повече нитрати на р. Марица

ГЕРБ дари 80 000 литра бутилирана вода за оставените на сухо села

Пробите от канала на река Марица, от който при водопой в понеделник загинаха 28 крави, са показали, че има високи стойности на нитрати, нитрити и амониев азот, обяви здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов. Министърът на околната среда и водите Емил Димитров уточни, че завишението в канала е било 350-360 пъти над нормите. Става въпрос за остатъци от торове и се установява как те са попаднали там.

Вече е пусната водата в общините Димитровград и Свиленград. Техните проби са дали добри резултати. До сряда вечерта се очакваше пробите от водата и на останалите населени места по поречието на Марица, които останаха без вода след инцидента с умрелите крави.

Водата обаче е забранена за пиене и готвене, може да се ползва само за миене и пране, подчертаха двамата министри. Така ще бъде, докато служителите на РЗИ не вземат проби от течността, която изтича от чешмите на всяко населено място.

В населените места, останали без вода след инцидента, бяха доставени 160 000 литра бутилирана вода. 80 000 от тях са осигурени от БЧК.

„Останалите 80 000 литра ще бъдат закупени със средства от партийната субсидия на ГЕРБ. Имаме одобрението на премиера и лидер на партията Бойко Борисов за това“, съобщи областният координатор на ГЕРБ в Хасковско Делян Добрев.

Разследването на замърсяването върви по три основни версии, съобщиха от прокуратурата в Хасково. Магистратите обаче отказаха да съобщят какви са те. Образувано е досъдебно производство срещу неизвестен засега извършител по чл. 352, ал. 1 от НК.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене