Вяра: На вниманието на водния шеф Илия Илиев: Течове причиниха щети за 20 бона на 3 семейства в Дупница, Димитър Петров: От асфалта извира вода, във ВиК вдигат телефона като селянчета, с: „Кажи”

Милка Тенева

Потърпевшите Милка и Станислав Теневи: Не можем да влезем в мазето, влагата съсипа ламината, намокри се техника.

„От около месец на ул. „Саморанска”, срещу КАТ–Дупница, извира вода, която дори в най-големите жеги си личи. Най-вероятно има проблем с водопровода, но така и не се забелязва някой от ВиК да се интересува от него.

Станислав Тенев

Редица пъти сме се обаждали в дружеството. Оттам казват, че ще проверят, но вече месец няма никакво развитие. После плащаме загуби на преносната мрежа, а хората във ВиК седят и дори телефона вдигат като някакви селянчета. Все пак не е нормално да звъниш в някоя институция и да ти вдигнат телефона с: „Кажи.“ Това е написал в писмо до редакцията Димитър Петров.

Илия Илиев

Репортер на „Вяра” се увери на място, че по улицата в Горна махала действително се стича вода, която извира изпод асфалта. „Преди един месец се обаждах на ВиК за тоя теч, но оттам не ни обръщат внимание. Дойдоха, провериха и нищо не направиха. Казаха, че има мръсен канал и той поема водата”, каза един от живеещите на улицата, който настоя да остане анонимен.

177-01-05-1SASED-copy

„Вероятно е избил мръсният канал. Е тия къщи горе се наводниха и мазетата им са пълни с вода. Щом завали дъжд, къщата на балдъзата ми Милка Тенева веднага се пълни. Това е заради канализацията, дойдат от ВиК-то, пущат водата, прехвърчи за секунди и толкова. На асфалта е избило преди 1 месец и няма кой да дойде да провери за какво става въпрос и да го оправят”, сподели възрастен мъж, който каза само първото си име – Георги.

177-01-05-2SASED-copy

Стана ясно, че заради задръстена шахта за отпадни и дъждовни води при дъждове се пълнят мазетата на три семейства. Течовете са на къщите с адреси „Саморанска” 38, 40 и 42.

„Цял месец не мога да си вляза в стаята, всичко беше вода. Сега всичко е влага, всичко се скапа – гардероб, шкаф. Колко пъти идва пожарната. Източат, пак се напълни”, през сълзи сподели Милка Тенева. Синът й Станислав Тенев допълни, че нанесените им щети възлизат на около 20 000 лв. „Последното наводнение беше при дъжда преди един месец. Мръсният канал се напълни от водата, шахтата се напълни и не оттичаше надолу въобще. Водата унищожи ламината, техника е намокрена. За да се направи всичко, ще трябват най-малко 20 000 лв.”, каза Тенев. Човекът уточни, че са подали сигнал във ВиК–Дупница, но и след намеса на екипи на дружеството проблемът не е разрешен. „Писахме им, защото 2-3 шахти бяха запушени. Ние ги викаме, те идват с машината и казват: „Оттичането е перфектно”. Само че при първия дъжд шахтите се пълнят догоре, защото няма оттичане. Един ден идваха и чистиха, ужким ги бяха отпушили, сега ще видим какво са направили. Те идваха два пъти – и двата пъти казваха, че шахтите са перфектно чисти, а след това при дъждовете два пъти се пълнеше с вода”, допълни Станислав.

Той уточни, че от ВиК искали да им представи плановете на къщата. „Искат да им дам регулационен план и проект на канализацията, позволение от архитект за къщата. Тя е строена през 1967 г.. Аз откъде да ги имам тия документи, имам само нотариален акт. Други документи нямам. С тия проекти най-вероятно искат да си измият ръцете. Видя се, че проблемът е от тях, защото няма отпушване. Години наред не е имало проблеми, при сума ти дъждове, а сега идва един етап от време, когато канализацията не отговаря, оттичането е малко и се наводняваме. Не може 30 години да е всичко ОК и внезапно от дъждовете къщите да започнат да се пълнят. Според мен не е реално това, което казват от ВиК, искат просто да си измият ръцете”, категоричен е Станислав Тенев.

Снимките:

1 Милка Тенева

2 Станислав Тенев

3 Илия Илиев

4 и 5  От месец на улицата извира вода, посочиха живеещи на „Саморанска”.

3 Улицата постоянно е мокра.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене