Ангел Джамбазки: Многомилиардната сделка е катастрофално лоша за бъдещето на ЕС

Българският евродепутат от групата на консерваторите Ангел Джамбазки бе сред мнозинството в ЕП, което в четвъртък отхвърли постигнатата договорка за разпределението на парите в Съюза през следващите години. По този начин многогодишната финансова рамка се връща отново на масата на преговорите. Пред медиятa „Старозагорски новини“ Джамбазки открои няколко основни причини за отрицателния вот на представителите на ВМРО в ЕП:

– Г-н Джамбазки, очаквано или не в четвъртък ЕП не одобри договорената сделка по многогодишната финансова рамка на ЕС. Защо евродепутатите не приеха постигнатия в началото на седмицата компромис по разпределението на парите?

– Причините са няколко и аз бих обяснил защо делегацията на ВМРО не подкрепи тази сделка. Най-важният ни мотив бе орязването на средствата за въглищните региони, което пряко засяга Маришкия басейн. В предложения ни вариант заложените пари са многократно по-малко от онези параметри, които бяха говорени и обсъждани. На тези средства изобщо се градеше стратегията за енергийната трансформация, която ние и днес продължаваме да не подкрепяме. Належащо бе да бъдат предвидени пари, с които да се компенсира затварянето на въглищните мини. На практика в настоящата ситуация искането за въглероден неутралитет продължава да стои като цел номер 1 на ЕС, но парите за осъществяването на тези планове паднаха почти четири пъти. Как с това, което остава във Фонда за справедлив енергиен преход, ще можем да изградим нови мощности, да съхраним работни места и да запазим енергийния си баланс? Отговорът на този въпрос е изключително важен за страната ни и за Маришкия басейн. Само това бе напълно достатъчно, за да гласувам против.

– В изразената от Вас позиция по време на заседанието застъпихте и други аргументи…

– Точно така. В тази сделка, която бе договаряна четири-пет дни, има и много други недоразумения. За първи път ЕС се кани да изтегли общ заем. Този дълг обаче ще го плащат и нашите деца. Този заем ще започне да се изплаща след 30 години. Това е огромна сума. Част от нея ще се дава по усмотрение на ЕК, а друга – под формата на заем. Мен лично настоящата ситуация ме кара да мисля, че този заем цели едно-единствено нещо – федерализацията на ЕС. Сметката за това обаче ще платим всички ние. Аз не съм съгласен някой да тегли заем от наше име и то без да ни пита, а след това да го харчи и то пак без нашето мнение. Нашето предложение бе съвсем различно. Ако някой има проблем и нужда от заем, нека да отиде пред съответната финансова институция, да убеди своето население и да вземе парите, а после да го връща. Вместо това сега солидарно всички ще се втурнем да спасяваме французи, италианци и гърци. Това са всички онези недисциплинирани страни, които харчат безогледно своите пари. На фона на това България в годините е поддържала консервативна финансова политика. В резултат на това ние днес продължаваме да имаме най-ниските заплати и пенсии. Ето защо гледам на случващото се в момента като една голяма несправедливост, която е неразумна и несправедлива.

На трето място няма как да подмина факта, че ЕК поставя един инструмент или тема, свързана с върховенството на закона, като база за раздаването на тези милиарди. Това също е огромно лицемерие. Върховенството на закона има ясно определение – това е независимост на съдебната власт от политически вмешателства, достъп до правосъдие и бърз и справедлив процес. Това представлява в същина този принцип. Онези, които обаче спорят по темата, добавят и правото на определяне на пола, еднополовите връзки, Истанбулската конвенция. Уверявам Ви, че върховенството на закона няма нищо общо с това. То е чиста политика. Излиза, че този огромен заем ще бъде раздаван на онези послушни държави, които приемат тези модерни политики. Струва ми се, че по този начин се прилага принципът за моркова и тоягата. Тези три скандални неща са причина ние от ВМРО да не подкрепим договорката за разпределението на средствата.

– Как отрицателното гласуване в ЕП ще повлияе на предвидените за страната ни 29 млрд. евро. Означава ли това, че след заседанието на ЕП средствата за България и останалите страни отново станаха неясни?

– Тази сума, която се цитира през настоящата седмица, е несигурна от самото начало. Много пъти се опитвах да коригирам различни хора, които чувайки за тези средства, ги приеха като някаква реалност, като нещо, което вече е дадено. Тези пари все още ги няма. Те дори не са напечатани. Част от тези пари ще достигнат до България най-рано в средата на 2021 г. Това трябва да бъде пределно ясно. Нека направим и следното много ясно разграничение. Част от тези 29 млрд. евро, предвидени за страната ни, са в т.нар. „Фонд за възстановяване след коронавируса“. Другата част е многогодишната финансова рамка, което реално е бюджетът на ЕС. Искам да бъда пределно ясен и разбран правилно, че няма сигурна сума за България, която ние ще вземем.

– Ще повлече ли заемът след себе си нови данъци, г-н Джамбазки?

– Точно това означава и това е четвъртият ни аргумент. Предлагат се нови данъци и забележете, че една от възможностите е да се облагат още по-високо т.нар. въглеродни емисии. Това пряко засяга България и Маришкия басейн. Искат нови данъци върху пластмасовите опаковки, искат да засилят данъчната тежест върху т.нар. „големи гиганти“. Добре известно е обаче, че подобни действия ще се отразят на цялото общество, защото компаниите, на които им предстои да бъдат обложени с нови данъци, ще ги пренесат в крайната цена, което неминуемо рефлектира върху джоба на потребителя. Ето защо ние от ВМРО смятаме, че подобни действия не бива да се правят във време на криза. Тази сделка или тази договорка между лидерите на страните членки и ЕК не е просто лоша, тя е катастрофално лоша. Съвсем отделна тема е, че тегленето на общ заем от ЕК напълно противоречи на Договора за съществуването и функционирането на ЕС. Интересно е как в тази ситуация хора, които говорят за върховенство на правото, на практика го нарушават. Пренебрегва се основата на тази наднационална организация.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене