Григор Димитров с първа победа на канадския Мастърс

Григор Димитров

Дългото чакане завърши и месец по-късно Григор Димитров отново е на корта, радвайки феновете си по целия свят. Вчера Гришо изигра първия си мач от Уимбълдън насам, завръщайки се на АТР тура на Мастърса в Торонто с победа с 4-6 6-2 6-3 над Доналд Йънг, пише tenniskafe.com. Това е първи успех в кариерата мут на канадския Мастърс и първа като член на Топ 10 на света.

Двубоят започна толкова добре за Гришо – вихрено начало, включващо спечелването на първите три гейма на сблъсъка, а след само 14 минути Димитров вече водеше с 4-1 и показваше тенис от много високо ниво.

И изведнъж настъпи сериозен спад в представянето му, а красивите разигравания бяха заменени с множество неточности, сервисът вече не бе оръжие, а ретурът често се спираше в мрежата или излизаше в аут. Всичко започна именно при резултат 4-1, когато Йънг върна пробива след кошмарен сервис гейм на Гришо, в който хасковлията направи една непредизвикана и две двойни двойни грешки, а на брейкбол дойде ред на удар с рамката на ракетата.  В крайна сметка Йънг спечели пет поредни гейма, повеждайки със сет аванс.

Постепенно Григор се съвзе от нокдауна, в който бе изпаднал, стабилизира играта си и започна отново да получава предимство в разиграванията. Ключовият момент във втората част бе при резултат 3-2, когато Димитров се възползва от множеството грешки на противника си, проби подаването му и до края на сета не даде нов гейм на противника си.

Решителната трета част стартира с няколко гейма, завършили в полза на сервиращите, за да се стигне отново до резултат 3-2, когато по подобие на втория сет Гришо спечели подаването на противника си, а след това измъкна своето, въпреки че изоставаше с 15-40. Точно в този гейм Григор сътвори магическо изпълнение в близост до мрежата, а печелившото му воле спокойно може да претендира за първата позиция в рубриката на АТР за „Хот-шот на деня“.

Стигна се до ситуация, в която при 5-2 сервираше за място на осминафиналите, в която Димитров изпусна три мачбола, отрази и брейкбол, но в крайна сметка се възползва от четвъртия си шанс да затвори мача и макар малко по-трудно от очакваното, все пак се поздрави с победата след точно 100 минути игра.

В цифрово изражение днешната победа означава чек за $39,000 от наградния фонд и 90 точки за ранглистата. През тази седмица Григор отбеляза нов рекорд, изкачвайки се до №8 в света, но ще му бъде изключително трудно да направи нова крачка напред след Мастърса в Торонто. Разликата между него и настоящия №7 Милош Раонич е 515 точки, а за да го изпревари ще трябва да стигне финал, а канадецът да отпадне още тази вечер или да спечели трофея, а представителят на домакините да загуби преди финал.

Следващото препятствие пред Гришо е поставения под №17 Томи Робредо, отстранил днес Жил Симон след 7-5 6-4 в двубой, в който испанецът не загуби нито веднъж подаването си. До този момент двамата са се срещали само веднъж, а с успеха се поздрави Робредо след 7-5 6-1 в двубой от първи кръг на турнира в Барселона, играл се на любимия на испанците клей.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене