Connect with us

Таблоид

АТАКА: Да не допускаме Ердоган да превърне храма „Света София” в джамия

Published

on

Партия АТАКА внася проект за решение в парламента относно указа на турския президент Реджеп Ердоган да превърне православния храм „Света София“ в Цариград от музей в джамия.

Националистите настояват Министерски съвет да представи пред Народното събрание и да предприеме всички възможни дипломатически действия, с които България възразява на указа на турския държавен глава.

Ето и мотивите, с които атакистите внасят решението:

„След разпада на Османската империя един от най-старите и големи православни храмове в света – Света София – построен по времето на император Юстиниан Велики и светиня за целия православен свят, е обявен за музей при Кемал Ататюрк при 1935 година. 85 години след това решение на Ататюрк и превръщането на Република Турция в светска държава с указ на сегашния президент Ердоган храмът „Света София“ се превръща отново в джамия, което засяга религиозните права на стотици милиони православни християни по света. Във връзка с това българското правителство трябва да взема отношение по въпроса, за да защити религиозните права на православните български граждани, тъй като в Конституцията на Република България ясно е казано, че традиционното вероизповедание в България е източноправославно – чл. 13, ал. 3. Нека да имаме предвид, че Светият синод на БПЦ вече изрази ясното си отношение по въпроса и това може да бъде указание, както и основа за аргументирано решение на Народното събрание на Република България.”

Таблоид

Борисов с извънредно обръщение към всички българи

Published

on

Премиерът Бойко Борисов направи  извънредно обръщение към българите днес.Ето какво има да каже българският министър председател:

.”Призовавам всички българи да се пазят и следват разпоредбите на здравните власти. Коронавирусът е тежко заболяване. Всички министри и екипите им, аз и моят екип също, които сме под карантина, стриктно я спазваме. Това казва във видеообръщание премиерът Бойко Борисов.

Ето какво допълва още той:

Законите са еднакви за всички, но явно с някои изключения – президентът Радев. Само на него здравните служби му дадоха няколко часа карантина. Аз не наруших карантината си и промених всички планирани публични прояви. Хората не могат да бъдат делени спрямо поста, който заемат. Това е върховенството на закона.

Ние не правим предизборен бюджет. Това е следизборен бюджет, за да може да има хора, които да продължат да работят и да живеят в България. Само допреди месеци ни обвиняваха, че не даваме пари на хората. Сега изработихме програми, намерихме средства през европейските програми, през компенсаторни механизми и по всички възможни начини, включително и с данъчни отстъпки. Във всички системи добавихме повече пари, за да може да преодолеем тази ужасяваща пандемия и ни обвиняват, че правим предизборен бюджет. С какви очи тази партия, заради която платихме милиарди за АЕЦ „Белене“, за компенсациите на ТЕЦ-овете, сега ни обвинява?

Демокрацията е много хубаво нещо. Коя партия ще изпълнява бюджета зависи от българския народ.

Continue Reading

Таблоид

Десетокласничката Мария Гудева от НПГ „Димитър Талев“ в Гоце Делчев е отличена за „Будител на годината“

Published

on

Мария Гудева от 10 “а” клас е сред избраните 39 от общо 102 ученически проекти от конкурса на евродепутата Асим Адемов на тема „Будителите на моя роден край, които трябва да помним“. Десетокласничката участва с мултимедийна презентация за будителите в Неврокопско. Нейният проект е включен в специален сборник – “Будителите на моя роден край”.

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2020
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

ПОПУЛЯРНИ