Без категория

Националния печат

печат

„Труд“

Страх от чистка във властта

Служебният кабинет започва ревизия и актуализация на бюджета, която ще представи на следващото Народно събрание. Очаква се още през първите дни на новото правителство по министерствата, агенциите и предприятията със 100% държавно участие да започне чистка.

Украинка остана без дом, докато гостува у нас

Докато е в България украинско момиче научи, че бомба е разрушила дома му в Донецк и няма къде да се върне. „Не знам какво да правя, всичко което имаме, е сринато!“, каза 18-годишната Дария Иванцова. Тя пристигнала у нас през юли, за да участва в Европейския шампионат по кинология. Дария е треньор на кучета и е носителка на титли в родината си.

„Капитал Daily“

Спрените плащания по „Околна среда“ се поемат от бюджета

Бюджетът поема спрените плащания по оперативна програма „Околна среда“. Средствата от близо 167 млн. лв. за 239 проекта са отпуснати от финансовото министерство в последния работен ден на отиващото си правителство, а кои точно са получателите ще стане известно на по-късен етап. Това се разбра вчера следобед, когато екоминистърът в оставка Станислав Анастасов свика спешна пресконференция, на която да съобщи новината.

Икономическото наследство на кабинета „Орешарски“

Кабинетът „Близнашки“ поема държавата след едно, меко казано, спорно управление, продължило 422 дни. В края на юли премиерът Орешарски и вицепремиерите му дадоха отчет за свършеното в рамките на година и два месеца. Министър-председателят изтъкна като успех на своето управление подобрения бизнес климат, повишеното вътрешното търсене, както и ръста на инвестициите. Сред успехите бяха изведени ръстът на работните места, по-доброто усвояване на евросредства и насърчаването на износа.

„Стандарт“

Кабинет от технократи 

Служебен кабинет от технократи ще води държавата поне до изборите. Експерти с дипломи от Бостън до Дъблин и Токио са сред членовете на представеното от президента Росен Плевнелиев правителство. С опит като политици в него са само новият премиер проф. Георги Близнашки, външният министър Даниел Митов и МВР шефът Йордан Бакалов. Кабинетът ще има четирима вицепремиери, като двама от тях – Екатерина Захариева и Илияна Цанова, са познати от кабинета „Марин Райков“. Другите двама са социалният шеф проф. Йордан  Христосков и правосъдният Христо Иванов.

Официално: Номинират Кристалина за комисар

Още на първото си заседание служебното правителство ще номинира Кристалина Георгиева за еврокомисар на България. Това обяви президентът Росен Плевнелиев при представянето на правителството на проф. Близнашки. „Георгиева е достоен еврокомисар, който се ползва с широка обществена подкрепа не само в България и Европа, но и по света“, обясни държавният глава.

„24 часа“

Катаджийки се биха 15 мин в полицията

Безпрецедентен женски бой между две служителки разтърси КАТ в Пловдив. Мелето е станало преди дни, а районната прокуратура разследва инцидента, научи “24 часа”.

„Монитор“

20 000 руснаци по-малко у нас заради фалити

Между 15 000 и 20 000 руснаци няма да почиват това лято в България, заради фалитите на техните туристически оператори. В това число влизат не само организираните туристи, но и хората, които имат у нас втори дом, и остават в България по-дълго, коментира за „Монитор” проф. Байко Байков, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции. Този спад се наблюдава на всички изходящи пазари за Русия без изключение, коментира експертът.

Медът намаля с 30 на сто тази година

С 30% по-нисък добив очакват пчеларите тази година. Стопаните ще приберат не повече от 10 000 тона. Това коментира вчера председателят на областната пчеларска организация във Варна Атанас Каракашев по повод предстоящия летен фестивал на меда в морския град, съобщи БТА. През миналата година добивът на мед е бил повече от 14 000 тона, като 60-70 процента от него е реализиран на външните пазари.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене