Софийският апелативен съд си затвори очите и не отмени определението „парична гаранция” от по 50 000 лв. за Братя Галеви, постановени от председателя на КОС Красимир Бамбов, наречен Галевият съдия

братя Галеви

 Магистратът присвоил делото с мотива: Поради високия обществен интерес няма да го разпределям по случаен принцип

 Годината е 2009-а

„Мафиоти напират към българския парламент“, „Изборни кандидати от затвора“, „Мафиоти отново на свобода“. Заглавията в немскоезичния печат обобщават потреса от пускането от затвора на предполагаемите бандити Братя Галеви, за да могат да се кандидатират на предстоящите парламентарни избори. „Зюддойче Цайтунг” пише, че Пламен Галев и Ангел Христов, които контролират бизнеса и политиката в родния си град Дупница и „които дълго време се радваха на държавно снизхождение, може да превърнат сега във фарс усилията на България за по-ефикасно противодействие на корупцията и престъпността“. Вестникът отбелязва, че Галев е събрал над 14 000 подписа с искане за освобождаването му, „което доказва с какво влияние се ползват двамата предполагаеми мафиоти“.

Красимир Бамбов

Окръжният съдия на Кюстендил Красимир Бамбов взриви международен скандал с решението си да освободи арестантите, обвинени в ръководене на организирана престъпна група за побоища, рекет и нанасяне на телесни повреди, насаждане на страх и узурпиране на политически и икономически сфери на влияние Пламен Галев и Ангел Христов.

В столицата решението на Бамбов отприщи серия заседания на съдии от различни инстанции, а от ЕС обявиха тревога: България се галевизира и заплашиха с въвеждане на предпазната клауза. Те коментираха, че Бамбов е направил капитална грешка. Той не може да изменя мерки за неотклонение, и то по дело, по което е повдигнат спор за подсъдност. Мерките не могат да бъдат изменяни, а могат да бъдат отменяни от компетентния съд за кратко време, и то само при положение, че делото е спряно.

Кокинов

Бамбов направо си присвои делото, като погази правилото то да бъде разпределено по случайния принцип чрез компютър. Ама този човек по наказателни дела ли е съдия,той грамотен ли е, той техен човек ли е, те покровителстват ли го, са въпросите на столични юристи. Ако прокуратурата протестира определението на Бамбов за освобождаването на Галеви, Софийският апелативен съд е органът, който може да отмени определението – освобождаване под гаранция, и Галевите ще бъдат незабавно задържани, са вариантите, по които мегамагистрати се опитват да спасят имиджа на страната. Докато магистратите обаче в столицата заседаваха, от Брюксел дойде новината: Холандия иска да бъде активирана предпазна клауза за България и Румъния заради хаоса в правосъдието и обществения ред в двете държави. Парадоксите около арестантите, кандидатстващи за депутати, направо са шокиращи и подкопават държавността в България, категорични са наблюдатели. В един и същи ден съдия в Кюстендил и съдия във Варна се произнасят по коренно противоположни начини по идентични казуси. Лично председателят на Кюстендилския окръжен съд Красимир Бамбов освободи скандалните дупнишки бизнесмени, а пък Варненският окръжен съд отказа да освободи общинаря Иван Славков, заключен по същия повод и регистриран в Централната избирателна комисия. Мотивът на съда бе, че произнасянето по казуса е от компетенцията на прокуратурата, която не изказа становище по мярката. Същевременно пък Кюстендилският окръжен съд признава, че не е компетентен да разглежда делото срещу Галеви, тъй като трябва да се произнесе по искането за освобождаване от ареста, защото то не търпяло отлагане заради вече течаща предизборна кампания. При положение че според Наказателно-процесуалния кодекс единствен Софийският градски съд е компетентен да съди хора с имунитет. Въпреки това обаче в петък следобед съдия Даниела Стоичкова от Софийския градски съд прати делото в Кюстендил с аргумента, че престъпленията са извършени в Дупница и затова компетентният съд е в Кюстендил. Сега Върховният касационен съд се очаква да излезе с решение. Пита се и дали ще се намери прокурор, който да протестира? Наложително е и да се отмени гаранцията, която дарява свободата на Галевите.

Междувременно прокуратурата излезе с постановление за варненската мутра Иван Славков, че делото няма да бъде спряно и арестантът не се ползва с имунитет, тъй като е обвинен за тежки престъпления, извършени преди старта на предизборната кампания.

В края на изобрния ден – 5 юли 2009 г., стана ясно, че Братя Галеви нямат шанс да влязат в парламента. „Незабавно трябва да бъде възобновено делото срещу Галеви”. Това обяви веднага след вота софийският градски прокурор Николай Кокинов. Той припомни, че Ангел Христов и Пламен Галев имаха имунитет като кандидат-депутати. Както се вижда от първоначалните резултати, те не са сред избраните, подчерта Кокинов.

Изборни страсти кипяха цял ден в Дупница. Пламен Галев и неговият партньор Ангел Христов прекараха часове на черни плетени дивани пред предизборния си щаб. През целия ден той бе посещаван от поддръжници на бизнесмените. Сред върволицата народ бяха и местните инвалиди, които Галев подкрепя от години.

Най-голямата изненада обаче беше появата на бившия шеф на антимафиотите Кирил Радев. Той пристигна в Дупница да подкрепи приятеля си Пламен Галев. „Гласувах в София. Но държа да видя как този достоен мъж влиза в българския парламент“, заяви Кирил Радев. Именно той през 1997 г. връща Пламен Галев и Ангел Христов като служители на НСБОП, след като повече от година работят под прикритие извън системата.

Съратникът на Галев Ангел Христов, който е кандидат от партия „Плам“ в Перник, остана в Дупница също през целия ден. Той докарваше гостите на Пламен Галев с черно „Порше 911″. Христов бе нахлузил неизменните къси дънки и маратонки на бос крак, очевидно нехаеше за политическата си кариера като депутат.

През целия ден привърженици на независимия мажоритарен кандидат Пламен Галев се поздравяваха с лозунга „Последните ще станат първи“. Дупнишкият бизнесмен се бореше за народната любов с последния номер 21 в бюлетината.

Ресторантьорът Асен Мицов: Дупница ще спечели много, ако Пламен стане депутат

Асен Мицов

„Не знам какво ще спечели парламентът от избирането на Пламен, но със сигурност Дупница ще спечели много – смята съученикът му Асен Мицов. – Най-малкото ще се пребори за възстановяването на закрития миналата година полувисш учителски институт и за създаването на ВУЗ за медицински сестри. Така градът ще живне. Всички тези простотии, които се говорят по адрес на Пламен и Геле – че едва ли не хората им целували ръка като на някакви донове, не са верни. Някои прекаляват с гледането на мафиотски филми. Хората в Дупница всъщност виждат всеки ден какво правят двамата. Може някога и да са допускали грешки, но идва момент, в който нещата от миналото се преосмислят. В България дори и срещу най-големия светец ще се намери някой, който да хвърля кал.“

 Снимка:

1 Братя Галеви в разгара на предизборната кампания

2 Красимир Бамбов

3 Николай Кокинов

4 Асен Мицов

viaranews.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене