Да бъде обявен в несъстоятелност италианският обувен цех в Дупница поиска Инспекцията по труда

Инспекцията по труда внесе документи в СГС за обявяване в несъстоятелност на италианския обувен цех в Дупница заради неизплатени заплати на работниците

Да бъде обявен в несъстоятелност италианският обувен цех в Дупница, собственост на “Май пикус” ЕООД, свързана с Клаудио Мароки, поиска Инспекцията по труда в Кюстендил от Софийски градски съд. Италианецът отвори цеха в Дупница през 1992 г. При проверка в Търговския регистър се оказа, че през годините фирмата е сменила името си и собствениците, които са от семейството на Клаудио Мароки. Такава практика много често се използва от различни фирми, за да се избегне плащане на данъци и такси.

“Май пикус” е създадена със 100 лв. капитал през 2016 г., а като собственик в Търговски регистър е записана съпругата на Мароки – Джузепина Галиарди. Нейна фирма пък е приемник на “Еврошууз”, обявена в несъстоятелност, като е създадена нова фирма “Булсет”, регистрирана през 2012 г. на столичен адрес. Капиталът на едноличното дружество е в размер на 2 299 000 лв. През 2008 г. фирмата е поета от Лука Мароки, син на Клаудио Мароки.

Така фирмата минава през всички членове на семейство Мароки и се стигна до обявяването й в несъстоятелнист, тъй като дължи по три заплати на шивачките и ваучери за храна. От Инспекция по труда в Кюстендил направиха десетина предписания – за неизплатени заплати и за условията на труд. В началото на епидемията работничките нямаха елементарни предпазни средства срещу коронавирус, за което имаше предписание на инспектиращия орган.

Както “Струма” писа, всички 80 шивачки напуснаха дружно и демонстративно работа. Преди този акт на недоволство те отказаха да седнат зад машините заради неизплатените им заплати. След напускането им шивачките се записаха на трудовата борса, но повечето не стояха там дълго и бяха наети на работа в други обувни цехове в Дупница.

Същият сценарий беше разигран преди около 3 г. в цех на приближен на Мароки – Луиджи Каприоти. Шивачките останаха без заплати, а Каприоти се покри в Италия. Негова приятелка беше регистрирала фирма със същата дейност в Пловдив.

В италианския обувен цех от години има проблем с изплащане на заплатите и с условията на труд. През 2006 г. две сестри работнички починаха от напрежението в работата и от лепилата, които се  оказаха отровни за организма. Тогава шивачки се оплакаха в Инспекция по труда в Кюстендил. При извършената проверка от инспекторите се установи, че лепилата съдържат токсини, вредни за организма. Преди смъртта на двете сестри често хвърчаха линейки до Спешен център, защото в цеха редовно припадаха жени заради тежките условия.

Експлоатацията беше жестока, за три минути работничките трябваше да обработят три обувки. В момента в цеха са останали само две машини.
Както “Струма” писа, докато работничките бяха пуснати в принудителен платен отпуск, италианецът изнесе машините от цеха, като твърдеше пред шивачките, че ще рециклира техниката в Италия и ще докара нова.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене