Лекар и лаборант сред заразените с Covid-19 в Разлог, ето кога имаме право на безплатен PSR тест

Няма нови случаи на заразени с Covid-19 за последните 24 часа в община Разлог, има обаче двама медици с положителни проби – лекар и лаборант. Това съобщи за struma.bg директорът на РЗИ – Благоевград д-р Калоян Калоянов.

„От неделя няма нови случаи в болницата в Разлог. 10 доказани положителни случая има настанени във вътрешно отделение, но има достатъчно място да се поемат още. В тази посока няма място за притеснение. Сред настанените в болницата няма тежки случаи. Има двама медици, които са дали положителни проби – една лаборантка и един лекар. Те са без симптоми, под домашна карантина са,  близките им също. Към момента няма нищо притеснително“, каза д- р Калоянов.

Заради постъпили сигнали, че пациенти със съмнение за коронавирус, насочени от личен лекар за писиар тестване, са заплащали изследването си, д-р Калоянов поясни, че ако лицето е здравноосигурено, има право на безплатно тестване след получаване на съответното направление.

„Ще поясня в кои случаи тестването е безплатно. РЗИ – Благоевград дава направления за безплатно изследване за Сovid-19 за всички здравноосигурени лица и деца под 18 години, които имат някаква симптоматика и са били в пряк контакт с болен, доказан с коронавирус. В тези случаи писиар тестът се заплаща от НЗОК. Изследванията могат да се направят, както  в частната, така и в болничната лаборатория към МБАЛ – Благоевград”, каза д-р Калоянов и поясни, че след получаване на направлението изследването може да бъде направено в рамките на 2-3 дни.

Пациентът не заплаща писиар изследване и ако се приеме в болница и му се направи тест вътре в лечебното заведение. В тези случаи тестът е за сметка на лечебното заведение. Д-р Калоянов апелира да се подават сигнали, ако има злоупотреби в тази посока и се иска от пациента да си заплати писиара в посочените по-горе случаи.

ЯНА ЙОРДАНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене