Борисов с първи думи преди една от най-важните срещи за бъдещето на България

Българският премиер пристигна на двудневна среща в Брюксел

Българският премиер Бойко Борисов пристигна на двудневна среща в Брюксел. Той ще се върне в София в събота.  

Двудневната среща, най-голямото събиране на световни лидери от началото на пандемията, ще бъде първата присъствена среща на всички лидери на 27-те страни членки от февруари, когато безуспешно се опитаха да договорят Многогодишната финансова рамка на ЕС от 1 трилион евро.

„Грантовете и заемите за много важни за кохезионната политика. Надявам се въпреки различията днес да имаме споразумения“, това каза преди да влезе на заседанието на Европейския съвет на лидерите от ЕС българският премиер..

В петък и събота те ще се върнат към същата задача, а също така ще се опитат да приемат план от 750 милиарда евро за възстановяване от най-големия икономически шок в историята на ЕС.

Очаква се европейските лидери да обсъдят Плана за възстановяване от COVID-19, който включва Многогодишната финансова рамка за периода 2021-2027 г. Ще се разгледа и инструментът „Следващо поколение ЕС“ .

За България приоритетни остават Кохезионната и Общата селскостопанска политика, като страната ни ще настоява за амбициозното им финансиране. Страната ни определя предложението на Европейката комисия от 27 май като балансирано, като се има предвид сериозните предизвикателства заради пандемията от COVID-19.

В прехода към зелена енергия от ключово значение е и Фондът за справедлив преход на ЕС, който трябва да отговори в максимална степен на актуалните предизвикателства пред държавите членки. В този смисъл приоритет е за България Фондът да предвиди и средства за насърчаване и развиване на мощности за зелена енергия в региони, в които досега не са съществували енергийни мощности.

Blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене