Екскметът на с. Дъбрава Росен Георгиев оневинен от съда, че нарекъл „престъпно” поведението на председателя на ловното дружество Ив. Василев, одобрил лов на местната дружинка между къщите

Бившият кмет на благоевградското село Дъбрава Росен Георгиев спечели делото за клевета, заведено срещу него от председателя на УС на ЛРД „Сокол“ Иван Василев. Причина за съдебния конфликт между двамата стана публикация от октомври 2018 г., в която Р. Георгиев начело на кметски съвет, в който се включиха 16 бизнесмени, скочиха срещу организирането на ловни излети между къщите в махалите на селото. Р. Георгиев нарече узаконяването на такъв лов, застрашаващ живота и здравето на местното население, „престъпно и неадекватно поведение” от страна на шефовете на ловците, а председателят на ЛРД „Сокол 1911“ Ив. Василев се засегна.

В мотивите за пълното оневиняване на бившия селски управник магистратите сочат, че той е спазил добрия тон и не преминава границата на допустимост за упражняване на правото на свобода на словото.

В решението си те са категорични, че Георгиев не е извършил престъпление, тъй като в действията му няма умисъл, а думите „престъпно поведение“ са по-скоро укор, отколкото обвинения. Съдът не намира нужда да се намесва в правото на бившия кмет да защитава интересите на населението на селото, което към онзи момент е управлявал, и посочва, че действията му се основават на ясното съзнание, че са застрашени животът и здравето на хората.

Отхвърлен е и гражданският иск към Р. Георгиев за 5000 лв., като председателят на ЛРД „Сокол 1911“ се задължава да изплати разходите, направени по делото от опонента му.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене