Произвол с данните за COVID-19

Премиерът Бойко Борисов инициира видеоконферентна среща с Националния оперативен щаб и областните управители.
Капаните са заложени в единната информационна система

Броят на умрелите е измислица – тук няма изкривяване на данните, а има своеволие, каза пред “Труд” проф. Лъчезар Аврамов

Пълен произвол с данните за COVID-19, които ни съобщават чрез Единната информационна система показа редакционен анализ на “Труд”, който разгледа показателите за последните два месеца. Като сериозен порок се установи, че твърденията за “пик на новозаразените” се позовават само на броя “нови случаи”. “Нови случаи” всъщност нищо не означава, след като никъде не се посочва какъв е броя на изследваните лица. Още по-фрапантен е фактът, че данните не се екстраполират върху населението на България – т. е. Посочват се като абсолютни величини, а не в проценти.

Така се изкривява картината за заразените и болните от коронавирус в България. Проблемът идва от липсата на конкретни данни и от произволните интерпретации на тема новозаболели. Никъде не може да се намерят точни числа колко са заразените и заболели от коронавирус, както и колко са тежките случаи. Няма статистика и колко са преминали през болнично лечение, както и колко от преминалите през интензивни отделения са оздравели. Преди седмица “Труд” предупреди, че има хаос с данните , но оттогава положението не само, че не се подобрява, но става и по-лошо.

Капаните са заложени в единната информационна система, където вместо процент новозаразени, се отчита брой положителни проби. Така бе и във днешния ден, когато още рано сутринта сайтове и телевизии гръмко обявиха “рекорден брой заразени – 240”. При взети 4286 проби, това означава, че положителните са 5,6 процента, което не никакъв рекорд.

“Ако направят 1 000 000 тестове, ще излязат 50 000 новозаразени. Ако направят два милиона тестове ще излязат 200 000. Това няма нищо общо с математиката. Картината не се изкривява, защото няма картина. В момента се предполага, че заразените в България са около 300 000 души. А в Националния портал с данни е дадено, че са 6342. Това няма нищо общо с истината. Това е констатация, че са направили X тестове и са открили Yброй хора, които са позитивни. Броят на болните също е много под данните от националната система. А броят на умрелите е измислица – т. е. тук няма изкривяване на данните, а има произвол”, коментира пред “Труд” проф. Лъчезар Аврамов от Института по електроника на БАН. По думите му, още по-ужасно в случая е, че на изкривената картина от данни се вземат решения за затягане на мерките и удължаването на извънредната епидемиологична обстановка.

“Данните се изкривяват от различния брой тествани хора произволно. Естествено е при повече тестове да има и повече положителни проби. Въпросът е, че не съобщават, колко човека на ден са изследвани. А те го крият”, коментира пред “Труд” лабораторният лекар Георги Тодоров. Той обясни, че ако говорим за най-много “рекорден брой новозаразени” датата е 24 април. Тогава са направени 473 теста, 53 от които са положителни – т. е. процентът новозаразени е 10,8.

Разликите в броя тестове всеки ден са доста големи – веднъж 1000, друг път 2000 или към 4000 теста на ден. При това положение “тежестта” на един положителен тест е по-голяма, когато има по-малко тестове. Дори и с тези данни по дати обаче се вижда, че процентното отношение на положителния брой проби се движи в средни граници около 4,2-4,6 процента (виж таблицата). С други думи, непрекъснатото повтаряне за нов пик е най-малкото некоректно.

След видеоконферентна среща при премиера Бойко Борисов

Затвориха дискотеките, стадионите пак без публика

Празненствата до 30 души

Дискотеките, пиано-баровете и нощните клубове се затварят отново от днес до второ нареждане на здравния министър Кирил Ананиев, а на стадионите няма да бъде допускана публика. Това стана след видеоконферентна среща между министър-председателя Бойко Борисов, Националния оперативен щаб и областните управители, на която бе обсъдена актуалната обстановка с COVID-19. “Практиката показва, че дисциплината не е най-силното ни качество и затова се налага да въведем тези мерки”, посочи Борисов.
Връщането на част от противоепидемичните мерки е заради неспазването на превенцията главно в закритите помещения и разпространението на заразата. Областните управители докладваха на премиера Борисов, че в някои райони на страната няма регистрирани случаи на коронавирус, а в други – не се наблюдава увеличение на заразените. От доклада на губернаторите стана ясно, че заразата се разпространява предимно заради това, че не се спазват мерките, разпоредени от здравното министерство, за прилагане в закритите пространства.

Здравният министър бе категоричен, че според всекидневния анализ отмяната на мерките, наложена с цел връщане към нормалния живот, не е довела до очакваните резултати. “Ще възстановим някои от мерките, които действаха допреди три седмици”, заяви Ананиев.

Решението е да се въведат по-стриктни правила и при заведенията на открито – там се допуска при заетост на местата до 50 процента от общия им капацитет при спазване на физическа дистанция от 1,5 м. Ограничават се и празненствата, които могат да се провеждат с присъствие до 30 човека.

На Промахон правят по 3000 теста на ден

Гърция ни налага 48 часа самоизолация

Гърция налага 48 часа самоизолация на всички влизащи с взета проба за коронавирус. На пътуващите, на които е взета проба за COVID-19 на ГКПП “Кулата-Промахон”, се дават указания да се самоизолират на посочения от тях във формуляра адрес за 48 часа. Ако тестът е положителен, те ще бъдат намерени на този адрес от гръцките здравни власти за поставяне под задължителна 14-дневна карантина. Гръцката държава поема разходите по престоя в посочено от тях място за поставяне под карантина, както и разходите за здравно обслужване и лечение в болница, ако такова е необходимо. Това съобщиха от външно министерство. Посочено е, че про положителен тест българите могат да се върнат в страната, където а останат под карантина.
На ГКПП “Кулата-Промахон” всеки ден ще се правят по 3000 теста. От Външно предупреждават пътуващите за Гърция през почивните дни да се запасят с търпение, тъй като се очакват опашки.

trud.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене