Connect with us

Градът

ДОБРАТА НОВИНА! Зрелостниците на гоцеделчевската ПМГ „Яне Сандански“ Випуск 2020 с изключителен успех навръх 100-годишнината на училището

Published

on

Абитуриентите, които получиха своите дипломи на 25.06.2020 защитиха престижа на едно от най-старите средни училища в югозападна България

Зрелостниците на елитното школо не само станаха първи при представянето си на ДЗИ сред четирите общини на бившата Неврокопска околия – Гоце Делчев, Хаджидимово, Гърмен и Сатовча, което е ненарушима традиция от незапомнено време, но спазиха традицията да бъдат в челната тройка на най-добре представилите се средни училища в област Благоевград. В това отношение момичетата и момчетата на ПМГ „си позволиха“ обаче да нарушат друга тенденция като, след като доста години насам заемаха третото място в класацията след матурите, през 2020 се изкачиха на втора позиция и изместиха от там ПМГ „Академик Сергей Корольов“ – Благоевград. Възпитаниците на гоцеделчевското училище „инкасираха“ среден успех Много добър 5.12 от двете с 30 стотни по-малко от първенеца в областта ЕГ „Академик Людмил Стоянов“. Постижението на гоцеделчевската ПМГ „Яне Сандански“ има и още едно радостно изражение – школото не само запази мястото си в класацията Топ 100 на най-добрите средни училища в България сред над 1000 в цялата страна, а и се изкачи нагоре по стълбицата. Те се „изкатериха“ с цели 36 позиции в сравнение с миналата година и са на 62 място и записаха името си в историята не само на ПМГ, но и на Гоце Делчев. Зад себе си те оставиха традиционно силни „школи“ като ПМГ „Академик Сергей Корольов“ – Благоевград, ППМГ „Васил Левски“ – Смолян, ЕГ „Иван Вазов „Смолян“, ПМГ „Академик Боян Петканичин“ – Хасково, ЕГ „Христо Ботев“ – Кърджали, ППМГ „Гео Милев“ – Стара Загора, ПМГ „Иван Вазов“ – Димитровград, ППМГ „Академик Иван Ценов“, ПМГ „Емануил Йорданов“ – Кюстендил и др.

ТОП ПРЕСА поздравява ПМГ „Яне Сандански“ с пожелание да продължи да катери нелекия път на образованието и да бъде едно от средищата на образованието в България

 

коментара

ВИДЕО

ВИДЕО: Чудо, знамение на Кръсопоклонна неделя на параклиса Духа Стъпка! Вижте какво засне християнин! Добра поличба!

Published

on

Православната църква почита днес празника Кръстопоклонна неделя.

На този ден християните специално се покланят на един от най-ярките символи на християнската вяра – Светият и Животворящ Кръст Господен. По този повод във всички епархии на Българската православна църква се отслужвапразнична Света литургия.

Точно в този ден, читател на Топ Преса желаещ да стане категорично амонимен ни изпрани уникално по рода си авторско видео, на което по думите му той е заснел едно малко ЧУДО, което е добро знамение.

За всичките читатели на Топ Преса, предостяваме въпросното видео, на което се вижда как две срещи загасват почти едновременно и основон огъня тръгва.

Случолото е на инпровизирания иконостаст пред параклиса на месността Духа Стъпка, над неврокопското село Мосомище. За въпросното свещено място Топ Преса преди време ви запозна с видео репортажът си :

Топ Преса по следите на Божиите места в югозапада! ДУХА СТЪПКА – Мосомишкият Ерусалим! УНИКАЛНО ВИДЕО

Според всички хора на които имаме доверие, за разчитане на подобни случки, въпросното значмение е на добро. То ни казва в такъв свещен ден, че дори усещайги огънят да гасне в нас, не трлябва да губим вярата си и чудото ще се случи – той отново ще се запили. Свещения огън! Вярвайте уважаеми читатели на Топ Преса! Точно в този труден момент вярата ще ни спаси и Бог н иизпраща знаци за да ни покаже че е с нас и ще ни помогне.
Молим се на този Светъл Ден, лошото да се махне от пътя ни и за напрадда ни чакат здраве, къскмет и щастие на нас и нашите семейства ГЛЕДАЙТЕ И СЕ УВЕРЕТЕ:
https://www.youtube.com/watch?v=CK2nUEc1tkw

Смята се, че в средата на Великия пост този ритуал дава на християните духовна сила, за да извървят до края пътя на пречистването – до деня на Възкресението.

Честният кръст е най-святото знамение и най-светлият символ на християнската вяра.Затова всички Свети тайнства – кръщение, миропомазване и Божествената евхаристия, се извършват с призоваването на Светия Дух и с Кръста.

Всички Свети благословения се дават с кръстния знак, а храмовете, свещените предмети и одежди се освещават с Честния кръст.Без Кръста е немислимо което и да било литургично действие.

Кръстът е и жертвеникът, на който Христос е принесъл себе си за целия свят, преживявайки най-голямата болка и унижение. Смъртта му се счита за животворна и спасителна, защото дарява живот и избавление.

В тези трудни да България и света времена да се помолим за здраве и благоденствие на всяко човешко същество! Убедени сме че  Бог се смили над нас! Показва го :

 

коментара

Continue Reading

Градът

“Пирински стражи” от град Гоце Делчев стартираха кампанията “Да изчистим България заедно” с приятели от НП Пирин!

Published

on

Вчера, 13 септември, голямата група ентусиазирани природолюбители почистиха туристическите пътеки от хижа „Вихрен“ към Муратово езеро, Рибно езеро и Окото. В кампанията се включиха и родители, учители и приятели на Пиринските стражи.

Направи впечатление, че тази година, събраните отпадъци бяха по-малко от очакваното, което е положителен знак, че туристите оставят все по-малко отпадъци в планината.

Почистващата акция бе поредната осъществена дейност между ДНП „Пирин“ и „Пирински стражи“, които от няколко години провеждат съвместни походи и се включват в Националната кампания „Да изчистим България заедно“.

След като събраха и най-малкия отпадък по маршрута за деня, децата от Трето ОУ се полюбуваха и на Байкушевата мура, до която те решиха да отидат, за да осъществят още един поход за деня – от хижа „Вихрен“ до хижа „Бъндерица“.

„Кошчето за боклук е нашата раница“ –  призовават туристите и съветват всички любители на планината да го спазват.

коментара

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2020
П В С Ч П С Н
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

ПОПУЛЯРНИ