Деветокласничка от СУ Симитли грабна приза на първия национален форум „Арнаудови срещи 2020”.

Призът за най-добър изследователски проект в първия национален форум „Арнаудови срещи 2020“ се присъди на деветокласничката Христина Пенчева от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Симитли за „Бъдни вечер в моя роден край“. С помощта на дескриптивния и статистическия метод ученичката е успяла да релизира изследването си за обичая Бъдни вечер в село Брежани, община Симитли. Съдържанието на проекта ѝ обхваща 7 глави, използвана литература и приложение (снимков материал и рецепта за традиционната питка „Боговица”) : Глава I. Брежани – село с древни традиции и весели празници. Глава II. Коледа. Бъдни вечер – празникът на семейството. Глава III. Цел и задачи на изследването. Глава IV. Използвани методи на изследване. Глава V. Участници в изследването. Глава VI. Коледаи Бъдни вечер в дома на баба Райна Гюрова (село Брежани, общ. Симитли, обл. Благоевград). ГлаваVII. Заключение.

Специално отличие получи и нейният учител по български език и литература – д-р Ангелина Василева.

Наградите на отличените участници бяха връчени от научния ръководител на форума – д-р Капка Иванова, от началника на Регионалното управление на образованието – д-р Росица Георгиева и от директора на библиотеката – Теодора Евтимова.

Вълнуващо и незабравимо преживяване за младите изследователи беше възможността да се запознаят с личната библиотека на патрона на форума – акад. Михаил Арнаудов.

Първият национален младежки форум “Арнаудови срещи 2020. Пътят към познанието” се превърна във форум на нови запознанства, приятелства, научни и творчески предизвикателства.

Ето и част от ЗАКЛЮЧЕНИЕТО НА ПРОЕКТА:

         „Обичам българския фолклор. Харесвам брежанските народни песни, брежанските народни танци, брежанските празници и запазените традиции и обичаи в моето родно село. Опитвам се да ги съхранявам и да ги предавам на по-малките от мен.

           Приятно ми е да се занимавам с проучване и изследване на празниците ни, защото самата аз съм пряк участник в някои от тях: Празник на брежанския кестен, Великденския събор, Бабугеруването, Коледуването

           Приех предизвикателството да участвам в ПЪРВИЯ НАЦИОНАЛЕН МЛАДЕЖКИ ФОРУМ „АРНАУДОВИ СРЕЩИ 2020”с голямо желание, като реших да Ви представя накратко традициите и ритуалите на най-светлия семеен празник – Бъдни вечер.

           Предмет на изследване е празникът Бъдни вечер в дома на баба Райна Гюрова, дом на който вратите са отворени за всички гости от цялата страна.

           Надявам се с моя проект да допринеса за съхраняването и популяризирането на традициите и обичаите в родния ми край – село Брежани”.

Христина е изключително дейна ученичка, която прославя училището и града. Тя участва в множество състезания, на които печели различни награди. Част от тях са: Второ място за есе за 24 май, „Ученик на годината“ в областта на изкуствата, Специалната награда на Радио Благоевград в Национален конкурс „Национален парк „Рила“ – познат и непознат“, Първо място за рисунка за 24 май, Приз за най-добър младежки изследователски проект в областта на хуманитарните науки.

Първият национален младежки форум „Арнаудови срещи 2020. Пътят към познанието“, организиран от Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе в партньорство с Регионално управление на образованието – Русе, се проведе на 27 юни 2020 година. В него участваха 50 ученици, студенти, млади учители и докторанти от Русе, Варна, Разград, Видин, Симитли, Джебел, Бяла и Две могили. Те представиха своите разработки в отделни категории: доклади, презентации и видеоклипове.

Форумът имаше за цел да стимулира интереса към издирване и проучване на литература, документи, факти за историята, фолклора, културните и обществените процеси в миналото и днес; да насърчи изследователските търсения в областта на хуманитарните науки и да даде трибуна на ученици и младежи до 26 г., чиито разработки, проекти и предложения да получат публичност; да провокира дебат по ключови хуманитарни проблеми на нашата съвременност.

Конкурсните творби във форума бяха представени в три секции: история, философия и география; литература, фолклор и изкуство; млади учени, учители и изследователи. Те бяха оценявани от жури с председател д-р Никола Бенин (преподавател в Русенския университет) и представители на културни и образователни институции. Журито отличи най-добрите изследвания в отделните направления и категории.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене