Българите в Косово чакат своето признаване

Филм за българите в Косово беше представен в понеделник в голямата зала на Регионалния исторически музей в гр. Враца. Филмът се реализира със съдействието на ВМРО – Българско национално движение, Македонския научен институт и Национална телевизия „България 24“. Събитието е част от „Годишна среща по проблемите на българите в чужбина“, която се провежда за седми път във Враца.

Народният представител и заместник-председател на Комисията по външна политика в 44-ото Народно събрание Красимир Богданов разказа за предишните издания, в които участие взеха представители на българските общности от различни райони и градове в Македония – Щип, Велес, Кавадарци, Неготино, Кочани, Виница, от Албания – Тирана, Голо бърдо, Мала Преспа и Корча Гора, Цариброд в Западните покрайнини в Сърбия, Стар Бешанов в Банат в Румъния.

През изминалата година организирахме посещения на групи от Врачанско в Македония, Албания и Западните покрайнини, направихме дарения за училища, църкви и материали за подпомагане на борбата с COVID-19, извоювахме увеличение на приема на студенти от българските общности, както и повишение на стипендиите на учещите в български ВУЗ-ове. Подпомогнахме побратимяването на Ротари – Враца с техни колеги от Македония. Защитихме правата на българското малцинство в Украйна. Благодарение на тези контакти, Враца се превърна в един от най-разпознаваемите градове сред общностите ни в чужбина, изброи Богданов.

Той сподели, че представеният филм за българите в Косово е първият опит да се покажат пред българската общественост проблемите на нашите сънародници по тези места. Там живеят хиляди българи в Гора и Жупа, Подгорие, Призрен, Ораховац и Прищина. Тези хора чакат своето признаване както от албанската, така и от българската държава, коментира депутатът.

Филмът за българите в Косово ще бъде представен и в други населени места.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене