В навечерието на „ Света Неделя“ десетки миряни от Гърмен се поклониха в едноименния манастир на вечерната служба отслужена от митрополит Серафим

Днес почитаме паметта на Света великомъченица Неделя,известна още като Кириакия, посветила живота си на Христовата вяра, поради което е била осъдена от Император Диоклетиан, да бъде посечена с меч.

За хората от село Гърмен и региона, денят на Света Неделя заема специално място в сърцата им.

На около 2 км. от селото се намира манастира „Св. Неделя“, съществувал от преди векове и възстановен според легендата от Стоян Котоков от Гърмен. Легенда, която през 2004 г.,по сценарий на професор Албена Георгиева и местния краевед Илия Милев е продуцирана в музикален спектакъл „Чудесата на Св. Неделя“ с участието на самодейните състави към читалището.(На снимката е оригиналната икона, намерена при разкопаването от дядо Стоян Котоков и баба Линка на мястото, където е сега манастира). Има много чудеса според разказите на възрастните хора, случили се след посещението и пренощуването на хората в манастира. И до днес, вечерта срещу празника, в манастира край Гърмен  винаги има хора, които нощуват за изцеление.

Така беше и снощи , срещу празника на св. Неделя, имаше вечерна служба която отслужи Неврокпският митрополит, дядо Серафим .След службата всички седнаха  на приятна раздумка  която премина в  интересен разговор за манастира и неговата история.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене