Ексклузивно от първа линия в борбата с Коронавируса! Топ инфекционистът д-р Трифон Вълков: КОВИД не е особено опасна инфекция! Цялата истина за вируса!

Д-Р Трифон ВЪЛКОВ

Доктор Трифон Вълков е от село Мосомище общ. Гоце Делчев. Той е асис-
тент към катедра по инфекциозни болести и тропическа медицина към МФ при МУ- София. СБАЛИПБ- „Проф. Иван Киров“- ЕАД. Преколегата Веселин Стаменов той
повдигна завесата за скритата истина за болестта КОВИД-19.

 

Доктор Трифон Вълков пред камерата на Топ Преса, добре дошли в офиса на Топ Преса!

Здравейте на вас и вашите зрители,

  • Благодарим че приехте нашата покана, въпреки вашата заетост, като отделите от времето си за хилядите читатели на Топ Преса. Вие лекувате хора с коронавирус , много се впечатлих от това, вие сте човек, който лекува хора от Covid-19, трябва ли да се притеснявам аз в момента, че съм в контакт с лекар, който лекува хора заразени с коронавирус?

Не, може да се чувствате абсолютно спокоен, по отношение на риска, който поемате по време на контакт с мен, бих искал да кажа, че специално в болницата в която работя, това е специализирана болница за лечение на пациенти с инфекциозни и паразитни заболявания в София. Първите пациенти които постъпиха с коронавирус, беше още в края на месец Март и до ден днешен аз съм един от хората които работи в екипа, и е ангажиран пряко с диагностиката и лечението на пациенти с Covid-19. С ръка на сърце мога да кажа, че от март месец, аз съм един от хората, които пряко работят с тази инфекция.

  • Какво е положението на първа линия?

Бих иска да уточня и да споделя, че нито един от нас, нито аз, нито другите ми колеги лекари, недоумяваме, защо е тая паника, защо е тоя страх, който се създаде върху обществото. Човечеството познава, сблъсквало се е и ще продължи да се сблъсква с инфекции, който ще са доста по опасни от коронавируса, аз и моите колеги, не можем да си обясним, поради каква причина се създаде тая паника, тоя смут. Коронавируса не е нещо особено, нито пък страшно, нещо ново с което ние до сега, не сме се сблъсквали, това което го прави по опасен, е че се касае, за един нов щам, мутантен щам, който се появи по официални данни, края на миналата година в Китай. Въпреки че проучвания показват, че Европа може би се е срещала далеч преди Китай с прословутия коронавирус тип 2, преди Китай да обяви първите случай на доказани такива пациенти с тази инфекция. Това го казвам, защото преди около месец и половина, френски лекари направиха сензационно откритие, пациенти които са починали месец, октомври, ноември, миналата година, от злокачествени заболявания на белия доб, взети хистологични проби от тях, са били замразени и сега след обявяване на пандемията от коронавирус, те се сещат, изваждат тези проби, които са изследвани със сегашната методи на генетичен материал на сарс коронавирус тип 2 и те дават положителен резултат. Което означава, че населението на Европа е било в контакт с вируса, месеци преди Китай да обяви началото на тая инфекция и да я засекат в град Ухан,

  • Тук нормално следва въпроса, който топ преса проуча, за така наречения бум на респираторни заболявания тази зима, тоест теорията за това, тя е само в сферата на предположенията и на версиите, че тази зима, ние сме се сблъсквали много преди 13 март, когато беше обявено извънредното положение, ние може би, още януари сме се сблъсквали с тази инфекция.

Тук обаче тази теория може да има една голяма слабост, с една дума бих отговорил на въпроса, още в самото начало, че е възможно. Истина е, че тая зима, както всяка зима, не бих казал че е точно бум, от колкото малко по висока заболеваемост, паралелно в тоя период януари – февруари месец, върлуваха два основни щама на грип Тип А и Тип Б, в нашата болница един голям процент от пробите, които сме взели, говоря за проби, които се изпращат в референтни лабортории и се изследваха за грип, идваха с отрицателен резултат, а пациентите бяха с типичната клиника на една респираторна инфекция, по нищо не отличаващи се от симптомите на върлуващия тогава грип, колегите изказаха теории, хипотези, че може би една част от тези случай на не доказана инфекция от инфлуенца, може би са били коронавирус. Но ние нямаме доказателства за това, това което ние правим тук в България и изследваме, има огромен, по мое мнение пропуск. В сравнение с западноевропейските държави, в момента в който на един пациент се вземе материал за изследване, било от назоаренгиален секрет, било бронхилова ларен агаш, то не се изследва само и единствено за едно нещо, глупаво е да се изследва за едно нещо, на запад дори, когато се вземе проба, визирам Германия, те не изследват пробата за налиечие само на сарс коронавирус тип 2, то се пуска целия панел коронавирусни причинители, около 30 процента от респираторните инфекции по време на есенно зимния период, се дължат на коронавируси. Те пускат всичко това, също и пускат изследвания за ред други вируси, като например Рино, Реовируси, Метапневмовирус и т.н. Никога не пускат само за едно нещо, това което правим ние, това което беше януари, ние пускаме само за един грип. Тук не изследваме за други нешата, защото оскъпява изследването, защото по тоя начин, ние испускаме потенциално, отгоремен брой други опасни вируси, които могат да обяснят проявите, симптомите при тия пациенти,

  • В момента вие хвърлихте една голям камък в посока НОЩ, ти не си критик към медицити и методите които предприемат , ти си човека, които накара Слави Трифонов, да каже, че му се иска да тегли една майна, ти наистина и аргументирано с ценза сии така доста подробно, както ми обясняваш, нещата вървят посока теглене на майни към тия, които уж са отговорни за нашето здраве така наречения национално оперативен щаб, с една дума не можем да сме спокойни, че те бдят над нашето здраве.

Аз не бих казал, че съм критик по отношение на това което правят, но меко казано с една огромна част от решенията които взеха по редица проблеми, аз лично не съм съгласен,  КРИТИКИТЕ ГИ ОТПРАВЯТ И МОГАТ ДА КРИТИКУВАТ ДРУГИ ХОРА, не мисля, че аз съм човек, който може да изказва критики, това са лично мои съждения и аз просто ги споделям, но да, НОЩ допусна някой грешки, тия грешки бяха коментирани и се коментират до сега, мисля че голяма част вече от населението е на ясно с тоя тип пропуски, които допусна НОЩ.

  • Тези пропуски отърват в посока ХАУС, поне по мое мнение, казвам го като журналист, който всеки ден наблюдава, цялата таи ситуация, тук е много важно да изясня с един инфекционист този въпрос, защото много необясними неща за нас обикновните хора са, примерно случая в Доспат, където хора се оказаха заразени, после не. Случая в Благоевград, където РЗИ констатира 7 заразоносители не болни, а след изследване се оказа, че не са. Вчера сайта Флагман публикува под идентична информация в Царево със заразени 6 работници в заведение, този хаус плаши. Имали някакво медицинско обяснение на това нещо.

Тук трябва да се въведат няколко уточняващи понятия, вие много точно казахте в самото начало, че заразен и заразоносител, болен и заразоносител, не е едно и също, това постоянно, ние лекарите се стремиме да го обясним,.

  • Исках да коментираме и другата страна доц, Мангъров, при него библейската максима е обратна, първо беше распниго, много е важно че има такива лекари като вас, които обясняват нещата медицински, а не политически.

Нещата са такива, каквито са, те други няма как да станат. А истината е следната, човек трябва да прави много важна, много важна сепарация между това, какво означава болен и какво означава един асимптомен, безсимптомен заразоносител, на 86 процента от случаите на пациенти влезлив  контакт с новия щам на коронавирус, тия пациенти не проявяват почти никакви оплаквания. Тоест те спадат към групата на несимтомните заразоносители, остават около 3 процента, които ще оформят групата на, пациенти с леки прояви, леки до леко тежки и тежки прояви на коронавирус инфекция. Винаги има при вси1ки други заболявания, това не е нещо ново и при грипа е така, както и при други респиратоврни инфекции, се получава това нещо и го наблюдаваме това нещо, винаги има един процент в случая с коронавируса, това е около процент два, при които нещата могат да тръгнат на криво, този процент се увеличва при пациенти които имат съпътстващи заболявания, така наречения преморбиден терен, на която основа стъпва тоя коронавирус. Затова нещата при тях могат да завършат фатално, важно е да се знае и прави разлика между заразоносители и безсимптомо носители от една страна, от друга страна, вие ме попитахте, дали хора дали положителен резултат, могат да дадът отрицателен и обратното, това е чисто медицински обяснено, това е възможно, трябва да бъде ясно на всички, има обяснение което се корени в самата биология на вируса. Говориме за един респираторен вирус, който има доакзани няколко пъти на предаване, вирус с множествен механизъм на предаване, тук са известни висчки пътища на предаване, става въпрос за въздушно капково предаване, фекално орален, основния вид предаване е въздушния, ако човек влезе в контакт със заразоносител, той отделя пръски когато кашля, който носят вируса, един човек който поеми тези капчици и попаднат в носоглътката, вируса използва като ключ един специфичен рецептор ациадверецептор, този рецептор е първичния ключ благодарение на който вируса попада в таргетните клетки, който използва за своята репликация. Не всички клетки носят този рецептор, а и при различните възрастови групи проценото съотношение на рецептора в лигавиците е различно.  При децата е в много ниски концентрации, при възрастните хора концентрацията на този рецептор в лигавицата се учеличава, затова те са по поддатливи. Имунната система е тази срещу която реагира тоя вирус, тя е винаги на първа линия, клетъчния имунитет прави всичко тук, защото говорим за една облигантно вътреклетъчна инфекция, той е първия който се активира и започва да действа срещу вируса. Минава време имунната система успява да се пребори, говорим за хомуралния имунитет, около 10-12 дни започват да се появяват титри, за да могат да бъдат засякани, след 20 ти ден, започва да се синтезира имуногуболин 2. Може би срещу коронавирус не се синтезират антитела, няма такова нещо, в човешкия организъм няма такова нещо, както казват някой колеги, тези антитела имат характер на неутрализиращи. Първите няколко дни от инфекцията са от решаващо значение, през тях антитела няма там борбата се осъществява от клетъчния имунитет, това н-к клетките, няма друг тип имунен отговор в самото начало, хуморалния имунитет не действа, когато всичко това се случи ИС е в състояние да пребори да неутрализира вируса, това нещо в клетките които осъщестявяват тая имунна защита, се стига до разрушаване, което е свързано с възможността тия клетки да бъдат излъчени, да бъдат отделени отделни фрагменти от вируса, който могат да бъдат засечени, фграгменти от негоеата генетична информация РНК, които да бъдат хваната при едно PSR изследване, и това обяснява, зщао един и същи пациент в третия стадии, може да е в рамките на няколко дни, да е и положителен и отрицателен. Това не означава, че тези хора са заразни. Ще ви дам един пример, ако на някой му откраднат колата, човек подава сигнал в полицията, а тя след няколко часа се обажда и му казва намерихме колата, в единия случай са намерили колата непокътната, а в другия случай са намерили отделни части от нея. Това което се засича при тия пациенти в края на рековалистентния период са части от вируса, такива пациенти не бива да са третирани кат заразни. Тези хора в 86 процента, може да не дадат никаква клиника,. Гоце Делчев, стана дума и за Доспат и за Сърница и Царево и други, където се получиха подобни ситуации. В Гоце Делчев сме около 25 000, ако допуснем че в рамките на ден два бъдат доставени 25 000 теста, аз мога да гарантирам, че ще има 500 случая минимум доказани, хората не трябва да се притесняват, не се случило нищо по различно, от месец април, май и сега. Тогава ние само тестирахме около 1200 души на ден, имахме по 35 случая доказани, което прави 3-4 процента, в момента правим около 3000 теста и имаме около 100, което пак е толкова проценти, нищ о не се е променило.

  • С една дума, ние трябва да живеем живота си или да правим нещо, което да ни предпази.

Да не би хората преди да се развие пандемията от коронавирус, да не би някой от нас, знаейки, че срещу нас седи човек, който е с симптоми на грип, да е влизал в пряк контакт, всеки един от нас се придържа и спазва някаква дистанция, когато е на ясно, че човека срещу него е болен. Хората не се допускат до работа, спряха децата от училище и то с тая идея, ние призоваве хората, който знаят, че някой който е с проявена клиника, да спазва някаква дистанция от 1,5 – 2,0 метра, ако е наложително. Нека всички които имат симптоми да си останат в къщи,  да спазват тая изолация, ако усетят, че не могат да се преборят и знаят че имат съпътстващи заболявания, нека потърсят лекарска помощ. Ние трябва да свикнем с това нещо и да разберем, че ще остане , като трябва да разберем, че това не е толкова опасен вирус. Коронавирус 2 не доближава понятието особено опасна инфекция, особено опасни инфекции са заболявания описани в Библията, като чума, холера, то не може да се доближи до тях. Хората които го изкарват опасен, нямат необходимата квалификация, да правят такива съждения.

  • На вас инфекционистите не ви беше дадено да говорите

Ако говориме специално за България сте прав, недоумяваме защо вниманието беше към други специалисти, когато пред камерата излезе един специалист и пред името му пише доктор, за моя дядо това е достатъчно, щом пише доктор, отй е компетентен да дава мнение. Медицината е обширно понятие, затова няма как да бъде обхвата от един профил затова има различни специалности. Няма как да останем безучастни, когато лекари от други специалности подемат инициативата, не знам защо.

  • Професор по математика обясняваше какво е коронавирус. Аз бях втрещен.

Това от части е оправдано, защото всяка една подобна епидемия се подчинява на някой математически модели. Те разработват модели на базата на вече прекарани епидемии, и създават сценарии. Не искам да бъда разбран погрешно. Има много ефективни медикаменти, но тяхната доза, дори хидроксихлорофина, месеци по късно стана, че този медикамент няма ефект в лечението на вируса, даже учеличава сърдечно съдовия риск, в определен етап от време става опасен, за да бъде ефективен, трябва да бъде използван в дози, които са токсични за човека.

 

  • Ти си от нашия край, нашата гордост, не спираш да консултираш своите колеги, имаме ли поводи да се притесняваме, как стоят нещата в нашия край?

Ние сме дали клетва, че винаги ще помагаме на хората, чест правя на колегите, че преглъщат егото си на моменти на лекари с дългогодишен опит, за което шапка им свалям. Чест им правя на колегите от МБАЛ „ Иван Скендеров“  Гоце Делчев, за миг не съм изпускал ситуацията в Гоце Делчев и района, мисля че това което наблюдавахме и това което ще наблюдаваме не е повод за притеснение, хората нека са спокойни. Това което се случи в някой от селата в региона, с този пик ако мога да кажа, на определени огнища, беше обяснимо и не неочаквано, дали беше провокиран, както споделиха някой специалисти от РЗИ, че се дължи на гастербайтери, това е едно то най разумните обяснение, но пак казвам, рано или късно, ще се се срещнем всички с тоя вирус, една част от населението прояви тези симптоми, това е малък процент, а някой няма да проявят симптоми на заболяването,  на този етап няма поводи за притеснение.

 

  • Доктор Вълков много благодаря за отделеното време и за това, което направихте за читателите на Топ Преса, като вярвам, че ще бъде оценено високо, като си запазвам правото за бъдещи въпроси.

Благодаря и аз за поканата, по всяко едно време може да разчитате и получите съдействие от наша страна.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене