Connect with us

Анализи и Коментари

Д-р Г. Георгиев, СБАЛО „Св. Мина“ – Благоевград: Само 1 дарител откликна на призива ни да съберем пари за апаратура за лъчетерапия

Published

on

Д-р Г. Георгиев, СБАЛО „Св. Мина“ – Благоевград: Само 1 дарител откликна на призива ни да съберем пари за апаратура за лъчетерапия, наложи се да го издирим и му върнем 150-те лв.

– Д-р Георгиев, след решение на КЗК прекратихте процедурата на доставка на така нужната медицинска апаратура за отделението по лъчетерапия, а мотивът е липса на пари. Според подаден в редакцията сигнал от класираната тогава на второ място фирма “Канбера Пакард България“ сега отново сте я открил, с променена спецификация в полза на предишния спечелил „Ларго Трейдинг” ЕООД. Какво променихте в спецификацията и означава ли стартирането на процедурата, че онкоболницата е намерила 300 000 лв. за апаратурата?

– Да, процедурата отново бе обявена, но нямам нито намерение, нито право да коментирам. Всичко е записано в условията на поръчката. Предполагам, че сигналът в редакцията ви е от същата “Канбера Пакард“, която се оплака в КЗК, след като не бе избрана за победител. Не знам дали тази фирма ще подаде документи за участие в новата обществена поръчка, но не е редно в момента да правим коментар, при условие че още тече срокът по началния етап – подаване на документите.

– Поне можете да кажете дали намерихте пари?

– Между прекратяване на първата поръчка и обявяване на новата се случиха много неща. Имаше изслушване в комисиите в ОбС – Благоевград, разговаряхме и с кмета Румен Томов и аз получих от него уверение, че въпреки писмото му от 20 май 2020 г., в което ме уведомява, че към настоящия момент община Благоевград няма финансова възможност да подпомогне СБАЛО „Св. Мина“, все пак ще се намерят пари. Питах кмета дали да обявим нова поръчка, отговорът беше „да“.

– Какви все пак бяха мотивите на комисията да предпочете „Ларго Трейдинг” ЕООД за първата поръчка?

– Освен офертата на фирмата, която беше с около 20 000 лв. по-ниска от цената, дадена от “Канбера Пакард“, имаше и някои доста интересни детайли. Например направи ни впечатление, че “Канбера Пакард“ ни беше дала допълнителна оферта срещу 60 000 лв. да ни доставят още една глава за апарата, който искаме да купим. Тази допълнителна оферта ни накара да се поразровим, в резултат на което установихме, че апаратът им е стоял 6-7 години в румънска болница. Единственото логично обяснение за допълнителната оферта бе, че самите те не са сигурни дали главата на апарата ще заработи. И аз съм удовлетворен, че не позволих да купим старата им апаратура, защото не се знае дали нямаше да си хвърлим парите напразно. А апаратът ни е много нужен, защото той е за кожни карциноми, а те са много разпространпари,– годишно се откриват по 500 нови случая. Освен това 90% от заболелите с такъв карцином са хора в пенсионна възраст. Ние имаме много стар апарат, който дори вече не се произвежда, затова сме принудени да пращаме голяма част от пациентите в софийски болници. Освен да се грижим за лечението на хората, онкоболницата ни обаче има и социална функция – я си представете тези пенсионери с по 200-300 лв. пенсия как ще трябва да пътуват до София и да стоят там по 15 дни? Затова съм категоричен – трябва ни апарат, при това нов.

– Новата ви обществена поръчка е за 265 000 лв. Ще стигнат ли те за качествена техника?

– Като цяло този тип апарати се произвеждат на 2 места – в Англия и Германия. Ние се бяхме насочили към германския вариант, който ни предложи „Ларго Трейдинг”. Влязох във връзка с фирмата производител, обясних на човека отсреща ситуацията в страната, голямото значение на онкоболницата ни за целия регион, защото друга такава в Югозапада няма, и по някакъв начин успяхме да се договорим на цена около 300 000 лв. да направят за Благоевград апарат, на който дори фабрично да му сглобят главата. Истинската цена на същата апаратура в Германия е около 450 000-500 000 лв.

– Преди Вие да прекратите процедурата, КЗК я върна на ниво ново класиране главно заради разминавания в техническите спецификации на апарата, който търсите, и този, който ви предложи „Ларго Трейдинг”. Това компромис от Ваша страна ли беше?

– Комисията, която провежда процедурата, ме увери, че няма разлика между двата апарата в техническо отношение въпреки разминаванията по някои параметри в милиметри. Категорично не става въпрос за компромис.

– Защо сега прогнозната стойност на апарата е намалена?

– При първата процедура бяхме включили козметичен ремонт на помещението, където ще разположим апаратурата. То е готово, облицовано е с оловни стени. Махнахме козметичния ремонт, за да намалим разходите, и стойността стана 265 000 лв.

– Познавате ли собствениците на фирмата, която ви натопи в КЗК?

– Главно от досегашните им доставки за нашата болница от времето, когато аз още не бях управител. По големия европроект, по който се направи основен ремонт и обзавеждане на онкоболницата, тази фирма е доставила един апарат за лъчетерапия, но се чудя защо няма ускорител към него. Подозирам, че догодина зарядът му ще падне и или трябва отново да го заредим, което е много скъпо, или да купим нов апарат. А такъв ни трябва, защото всяка година имаме по 1200-1300 новооткрити с рак. Бункерът за апарата, който струва 1 млн. лв., е готов, но стойността на самия апарат е около 3,5 млн. лв. Друг е въпросът, че този апарат можем и сами да го изплатим с разликата в стойността на клиничните пътеки. Сега по клинична пътека с него касата ни плаща 1100 лв., а с ускорителя ще е 3500 лв.

– Миналата година за апарата за лъчетерапия Вие бяхте обявил дарителска сметка. Колко пари се събраха в нея?

– Дори ми е неудобно да кажа цифрата – оказа се едно дарение от 150 лв. Наложи се да издирим дарителя и да му върнем парите. Знам обаче, че българинът е човек с добро сърце и като гледам каква вълна от съпричастност се надигна в страната ни по време на пандемията, ми се ще да вярвам, че и за нашата апаратура ще се намерят щедри хора. Аз съм управител от 5 г. и досега винаги ежегодният отчет, който давам пред ОбС, завършва с мотото на Световната здравна организация за борба с рака „Заедно можем повече“. Болницата работи, имаме лекарства, имаме специалисти, но имаме нужда да бъдем подкрепени в тази част с апаратурата. И не д-р Георгиев има такава нужда, а хилядите болни с онкологични заболявания в цяла Югозападна България. Омръзна ми все да вървим с десетилетия след другите болници в страната. Единственият град в страната сме с онкоболница без нуклеарна медицина – от прозорците на кабинета ми се виждат ламарините, които са поставени преди години за изграждането на такова отделение, но всичко е останало на това ниво. И това при положение, че Рила е ендемичен район за заболявания от гуша и всяка година се налага да пращаме по 1000 пациенти в София за това изследване. И не е само това. В Благоевград липсват цели отдели от медицината. Нямаме гръдна хирургия, ревматология… за всичко трябва да пращаме хората в столицата. Докога така?

– Как се отрази на онкоболницата пандемията във финансово отношение?

– Първия месец – втората половина на март, го изкарахме сравнително леко, април беше по-слаб месец, но след това с решението на НЗОК да ни изплатят до 85% от предвидените стойности се оправихме. За месец май още не знаем.

– А пациентите ви продължиха ли да идват редовно на изследвания или занемариха здравето си заради наложените ограничения за придвижване и социалната изолация?

– Не, специално нашите пациенти са много отговорни, защото знаят колко сериозно е заболяването им. Не съм забелязал отлив заради извънредното положение, терапии не са прекратявани, а на хората от другите общини издавахме служебни бележки, за да им послужат за минаване през КПП-тата.

– Колко общо са болните с туморни заболявания в Благоевградска област, д-р Георгиев, и кои органи най-често са засегнати?

– На отчет водим 8000 души. Напоследък най-често диагностицираме рак на белия дроб и на кожата.

Разговаря: ВАНЯ СИМЕОНОВА/в.Струма

Анализи и Коментари

Д-р Трифон Вълков: За борба срещу Ковид 19 имаме всичко. Освен достатъчно медицински кадри

Published

on

Какъв е развоят на коронавирусната инфекция у нас преди сезона на традиционните грипове, простуди и настинки? Как ни предпазват маските и обосновано ли е носенето им на открито? Ефективни ли са мерките срещу инфекцията? Кментар по тези въпроси на експерта д-р Трифон Вълков, специалист по инфекциозни болести, който от 6 години работи в Инфекциозна болница в столицата. Той е доктор на науките в своята област, а също така преподава и в Медицинския университет.

В сезона на грипните заболявания е добре хората да знаят, че

инфектирането с коронавирус, по никакъв начин не може да предпази никого от грипните зарази.

Става въпрос за два съвсем различни вируси и битката срещу единия, не води до предпазване от другия. Тук обаче излязоха някои резултати, които са оптимистични в Южното полукълбо по отношение на Ко-инфекцията, от която повечето лекари и мед.специалисти се притесняват. По време на нашето астрономическо лято вече са наблюдавани същите щамове на вирусите, които ние очакваме по време на грипния сезон. Центровете по заразни и паразитни болести в Южното полукълбо отчитат, че има рязък спад на заболеваемостта от грипни вируси, а коронавирусът превалира по отношение на тези зарази. Отчитат се по-малко заболели от грип. Това донякъде се обяснява с напрегнатият в следствие на коронавируса Т-клетъчен имунитет, което не е специфично. Негови структури предпазват от всички вирусни инфекции и това е едно от обясненията за по-ниският процент на заразите от грип. Според мен вирусът в Европа е от средата на септември м.г. и в този смисъл колегите на Стария континент вече са запознати с театъра между коронавирусът и останалите вирусни инфекции. Моето мнение е, че носенето на маски задължително на открити и закрити пространства, трябва да се обяснява и коментира в детайли от епидемиолозите. Смятам, че

когато човек е сам в парка, на улицата и др.обществени места, няма медицински смисъл да носи маска.

Затова адмирирам корекцията на здравния министър и експертите от щаба, маски да се носят само тогава, когато има опасно близко струпване на хора навън. Намирам резон в заповедтта в това, че падат рязко сутрешните температури, през деня са по-високи и това време е много благоприятно за разпространение на респираторни инфекции. Говорим не само за коронавируса, а за всички 6-7 вирусни семейства, които имат разпространение по въздушно-капков път и предизвикват катар на горните дихателни пътища. Затова

струпването на повече хора на едно място, е опасно за разпространението на всички тези инфекции.

При заразяване с коронавирус и др. инфекции е известно, че човек започва да отделя заразни частици няколко дни преди клиничните прояви на болестта. Аз разбирам заповедтта за носене на маски на открито така – да се ограничи разпространението на всякакви зарази от носителите.
Всеки човек, който се почувства недобре с болки по ставите, гърлото и т.н. веднага трябва да се обърне към личния си лекар. Ако симптомите са по-леки, то нека да се самоизолира и да си сложи маска, тя е точно за такива хора, а не за здравите.

Хората трябва да знаят и да са спокойни, че леглова база в болниците има, медикаменти и апаратура също. Единственият проблем е, че има дефицит на кадри – няма достатъчно лекари и сестри. Добър подход смятам, че е предложението на министъра студентите от 6-ти курс да работят в болниците сега, по време на кризата, и това да им бъде зачетено като стаж.

Смятам, че е безсмислено да се затварят училища, заведения, театри и т.н.

ще ви разкажа пример от моята практика сега – едно момче в 4-ти клас даде положителен тест и веднага спряха от училище целият му клас. Същевременно то има братче в 7-ми клас на същото училище, с което спят в една стая, но братът и неговия клас са си на училище. Е, какво е това, какви са тези мерки!? Несъстоятелни са подобни мерки. Чувам и други подобни безумия – примерно, че щели били да намаляват музиката в дискотеките. Това защо е? Да не би вирусът да ги чуе ли! Или пък въвеждането на вечерен час в някои градове. Все едно след 22 часа вирусът заспива!? Подобна избирателна пропускливост в ограничителните мерки, е неефективна и напълно излишна. През есента и зимата е нормално да има повече инфекциозни заболявания, така че хората не бива да се паникьосват излишно.

Автор:

АДЕЛИНА ДЕЛИЙСКА

novini.bg

 

Continue Reading

Анализи и Коментари

Повалена от К-19 здравна шефка в Благоевград разказа за нов страховит феномен

Published

on

Ковид-19 стана разпознаваем, симптомите при възрастните и младите са различни, чака ни тежък месец ноември заради сместването с грипа

Повалена от К-19 здравна шефка в Благоевград разказа за нов страховит феномен - 0

Д-р Цветанка Иванова-Даскалова е началник на микробиологичната лаборатория в МБАЛ – Благоевград.  Завършила е Медицинска академия през 1988 г.

През 2002 г. придобива специалност по микробиология, а през 2009 г. по вирусология. Д-р Даскалова е единственият вирусолог от София до Кулата. Съпругът й д-р Венцислав  Даскалов е общопрактикуващ лекар в АУБ – Благоевград.

Ето какво разкрива за лекарката в интервю за struma.bg.

– Д-р Иванова, след 7 месеца пандемия повече ли знаят лекарите за Ковид-19?

– Ковид-19 вече е разпознаваем както за лекарите, така и за хората. Наскоро една учителка сподели, че първият симптом, който е имала, е загуба на обоняние и по това се ориентирала, че е заразена.

При по-възрастните хора като първи симптом се проявява умора, а при някои – и силно главоболие. В много случаи не откриваме вируса в носоглътката и пробите са отрицателни, защото е отишъл направо в белия дроб и е предизвикал пневмония.

Прави ми впечатление, че при по-млади пациенти, които са положителни за коронавирус, най-честите симптоми са загуба на обоняние, на вкус, на апетит и лека уморяемост, поради което не могат да ходят на фитнес и да вдигат тежести.

Може да имат, но може и да нямат леко повишена температура, но нямат хрема, нямат кашлица. Затова при тях заболяването преминава дори незабелязано и не им прави впечатление, но без да разберат, заразяват възрастните. Така мина и вълната през лятото, първо се заразиха младите и прехвърлиха заболяването към по-възрастните си близки.

В момента върви една вълна, в която има и млади, и възрастни заразени.

Говореше се, че в училищата ще е много страшно. Не е страшно, защото сигурно много от децата са преболедували, но са го прекарали „на крак“, без да разберат през лятото. Всъщност няма много болни деца, но има много болни учители, което значи, че в класовете има инфектирани безсимптомни ученици, които заразяват.

– Нали първоначално се твърдеше, че децата не могат да заразяват?

– Явно се оказва, че могат. Това са неща, които научаваме в движение. Счита се, че всички деца могат да имат висок вирусен товар, но не проявяват заболяване.

Могат да са заразени, безсимптомни и да предават вируса, но самите те да не боледуват. Така е в детските градини – учителките са болни, а повечето деца са здрави и като ги изследваме, не са положителни.

При малките деца типичен симптом е разстройството. Среща се и при възрастните хора – леки болки в стомаха, присвиване и разстройство, това е много характерно. Това е много характерен симптом при коронавируса, който се предава през устата чрез замърсени ръце.

Вирусът се обвива в слюнка, успява да преодолее солната киселина на стомаха и влиза от червата, където се захваща за АС 2 рецепторите и отива в стомаха. Такива рецептори ги има и в белия дроб, сърцето, така че вирусът навсякъде може да се закачи и отделящите се токсини предизвикват тези болествотворни процеси.

– Вие имате и личен опит. Как протече при Вас коронаинфекцията?

– При мен сигурно е било заразяване, въпреки че съм спазвала всички мерки – маски, шлемове, ръкавици, престилки, дезинфекция. Имаше един период, в който сама взимах секретите и обработвах много хора. Явно тогава е станало заразяването.

При мен протече с главоболие, с мускулни болки, обоняние и вкус имах, но без апетит, и една необяснима нервност, който впоследствие разбрах, че е от вируса. Накрая вдигнах температура от 37.4 градуса, която за мен е висока, и щях да припадна в лабораторията.

Отдадох го на умората, на изтощението, на това, че работех от сутрин до вечер. Направих PCR тест, който беше отрицателен, но ренгенографското изследване показа, че съм с пневмония. Започнах комплексно лечение, стоях си вкъщи, възстанових се.

Когато се върнах на работа, си направих бърз тест, който показа наличие на антитела за коронавирус. PCR-ът беше отрицателен, защото вече вирусът не беше в носоглътката, а в белите дробове.

– Но PCR-ът беше отрицателен, така ли?

– Да, двата PCR-а бяха отрицателни и това ме заблуждаваше през цялото време, че може би не съм болна от Ковид-19, а от друг вирус. Днес излезе информация, че вече има повторно заразени – 20 са в света, които, общо взето, протичат безсимптомно. Установяват ги по време на пътувания, когато се правят проби на границите.

– Нали експертите очакваха преболедувалите да имат антителата и клетъчен имунитет?

– Най-вероятно антителата не са първа линия на защита, а клетъчният имунитет. От Световната здравна организация считат, че не се очаква „стаден“ имунитет, тъй като хора, които са били болни, се заразяват повторно.

Значи не може да очакваме, че ако 80% от населението преболедува, ще направи колективен имунитет – това си е просто една пандемия. Така че трябва да се пазим и тези, които сме преболедували, като продължаваме да спазваме трите „Д“ – дистанция, дезинфекция и дисциплина.

– Каква е картината в Благоевградска област?

– В последната седмица имаме доста заболели освен тези, които са в Ковид отделенията. Във вътрешно отделение на МБАЛ – Благоевград са 13 човека, в инфекциозно – 18, в интензивното са 3-ма. Двама или трима са в „Уши, нос, гърло“, което е второ Ковид отделение, но за съмнителни пациенти, чиито резултати се изчакват, и ако са положителни, ги преместват. Има няколко пациенти и в ковидни стаи на тубдиспансера.

Последните дни има увеличение на броя заразени, които започнаха да пълзят от 12, 15, 17 само в тази лаборатория, отделно са частните, а вчера бяха 28 човека. От тях 4 са от вътрешно отделение, т.е. с повторни проби или новопостъпили, които са с пневмонии и са съмнителни. Другите 24 човека бяха изпратени с направления от РЗИ – с оплаквания и симптоми.

Има и хора, които се страхуват и заради една настинка тичат да се изследват. Вчера сме изработили 106 проби, от които 28, т.е. 1/4, бяха заразени.

– Лекарите се опасяват, че се очаква сливане между коранавируса и сезонните вируси. Как ще се разграничават при сходна симптоматика?

– Абсолютно е сходна, единствената разлика е, че грипният вирус – инфлуенсата, има взривно начало. От 3-4 ч. до 24 ч. е инкубационният период. Сваля те рязко едно неразположение, при което един човек в добро здраве вечерта вдига 39-40 градуса температура, което е много характерно за грипа.

Другите симптоми са мускулни болки, адинамия, отпадналост, безапетитие, повече ти се лежи, които са общи за респираторните заболявания. Заразата става по въздушно-капков път чрез кихащи, кашлящи хора, докато при коронавируса предаването става повече чрез замърсени ръце и повърхност, така че дезинфекцията е много важна. Като ще носим маски за коронавируса, ще се пазим и от грипния.

– За маските има две мнения – „за“ и „против“, Вашето какво е?

– Моето мнение е да се носят и сменяват маски. Да не забравяме, че през зимата ще почнат да се палят печки и въздухът става замърсен от дима. Да не говорим, че улиците миришат на бенин и изгорели газове от автомобили. Затова с маските ще бъдем по-защитени. В Бразилия са установили, че тази година боледувалите от грип са били 2,5 пъти по-малко сравнение с предходната точно заради това, че са носили маски заради Ковид-19.

– Подобна констатация направи и председателят на Сдружението на личните лекари в България, но по отношение на другите инфекциозни болести, които са спаднали 10 пъти.

– Да, заради маските. Дали ще ходим цял живот с маски, не е ясно, но тази година ще е така. Маските трябва да се сменяват по-често, защото при дишането в предната част се натрупват много патогени.

Виждам много хора с някакви шити маски, които не са изпрани. Най-добре е да се използват еднократни маски, с които можеш да изкараш 2-3 ч., след което я сменяваш. Ако са платнени маските, се перат и дезинфекцират с ютия. Има и по-хубави маски с филтри, но не всеки може да си позволи.

– Каква е профилактиката на грипа?

– За грипа поне имаме ваксини. „Инфлувак” бе пусната през септември на пазара в 80 000 бройки, които се изкупиха за няколко дни. Сега предстои да пуснат „Ваксигрип”, която  е четиривалентна и покрива двата типа вируса от тип „А“ и два от тип „Б“. Хубаво е да се ваксинират определени групи хора – такива с хронични заболявания,  с компрометиран имунитет, бременни жени.

Малки деца не се ваксинират, въпреки че за „Ваксигрип” пише, че може да се използва за деца над 6 месеца, но майките не смеят. Здравите млади хора може да не се ваксинират, тъй като те ще се справят, така както се справят с Ковид-19. Добрата новина е, че клиничната лаборатория на болницата вече разполага с тестове за комбинирано изследване – на коронавирус и грип от тип „А“ и „Б“. Ние сме в готовност да ги приложим, като цената е 120 лв.

При издаване на направление от РЗИ тестването за коронавирус е безплатно и ако се поиска комбинирано изследване, той ще заплати 60 лв. само за теста за грип.

Отделно от това разполагаме с тестове за други респираторни патогени, които причиняват остри респираторни заболявания. Панелът е за вируси и бактерии, които причиняват парагрип, различен от Ковид-19. Имаме и тестове за половопреносими заболявания.

Отделно ще имаме и бързи тестове за грипен вирус „А“ и „Б“, които са много хубави и за годините станаха добър диагностичен метод. Предполагам, че ще има и такъв бърз тест и  за коронавирус, който ще се взима пак от носоглътката.

Той ще става готов за около половин час, ще бъде много точен и по-евтин – ще струва около 10 лв. Но PCR-ът си остава „златният стандарт“, защото по молекулярен метод се намират молекули, гени, ензими на вируса. Ще разполагаме и с такива тестове, но засега няма грипен вирус. Очакваме през ноември да бъде тежко.

– Как можем да засилим имунната си система?

– Добре е да се взимат превантивно витамини, но от определени групи. Витамин „Д“ е много важен – може да се вдима на капки и на таблетки. Цинк, селен, мелатонин.

Имуностимулантите не се препоръчителни заради цитокиновата буря, която се причинява при коронавируса, когато имунната система е хиперстимулирана. Идеята е да се потисне възпалителният процес. Можем да използваме ехинацея, пчелно млечице, майчина кърма, комбинирани препарати, които са за подкрепа на имунната система, а не за стимулиране.

Blitz.bg

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2020
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

ПОПУЛЯРНИ