Жена, останала без работа, опита да се самоубие

Жена на 45 г. от Дупница опита да се самоубие, като се нагълта с шепа хапчета. Вчера сутринта на тел. 112 е подаден сигнал за инцидента и на място са пристигнали едновременно екипи на Спешен център и полицията. Пострадалата е закарана в Спешен център, където й е оказана първа помощ. Предложено й било да остане за наблюдение в болница, но тя категорично отказала, подписала декларация, че не желае да бъде хоспитализирана, и си тръгнала сама за вкъщи.

Зад опита за самоубийство прозира тежка социална драма – дупничанката останала без работа и изпаднала в депресия от страх за бъдещето на семейството си.

Репортер на “Струма” се обърна за коментар към психиатъра от Дупница д-р Илка Иванова, която каза:

“След двумесечната изолация заради коронавируса се увеличиха пациентите в трите психиатрични кабинета в Дупница. Средно на ден през тях минават по 50-60 души, подгонени от депресивни състояния, които са се отключили по време на двумесечния престой вкъщи. Цели семейства останаха без работа и без доходи. Тези, които имаха заделени пари, ги похарчиха. А когато свършат парите, започват семейните скандали. Хората се депресират и се чудят как ще продължат без работа и без заплата.

И двата пола са чувствителни към депресиите. При мъжете основното е, че не могат да преглътнат егото си, че не работят и не могат се грижат за семейството си.

Няма възрастова граница на изпадналите в депресивни състояния вследствие на епидемията от коронавируса. Еднакво са тревожни и получават паник атаки и млади хора, и хора на средна възраст. Безизходицата ги е налегнала всички. Някои с по-лабилна психика правят опити за самубийства, като мислят, че така ще се отърват от проблемите. В повечето случаи остават живи и депресивното състояние се задълбочава. Епидемията от коронавирус нанесе големи психически травми на хората”, заяви д-р Илка Иванова.

Вчерашният опит за самоубийство е първият за годината в Дупница.

Справка от съда сочи, че от началото на годината са гледани 18 дела за принудително лечение на лица с психични заболявания, които са изпратени на лечение в специализирано здравно заведение, което е с 4 повече спрямо миналата година.

Бракоразводните дела от началото на 2020 г. са 41, като 21 от тях са по време на епидемията, въпреки че съдът в Дупница гледаше само неотложни дела от 13 март до 13 май.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене