Жена, останала без работа, опита да се самоубие

Жена на 45 г. от Дупница опита да се самоубие, като се нагълта с шепа хапчета. Вчера сутринта на тел. 112 е подаден сигнал за инцидента и на място са пристигнали едновременно екипи на Спешен център и полицията. Пострадалата е закарана в Спешен център, където й е оказана първа помощ. Предложено й било да остане за наблюдение в болница, но тя категорично отказала, подписала декларация, че не желае да бъде хоспитализирана, и си тръгнала сама за вкъщи.

Зад опита за самоубийство прозира тежка социална драма – дупничанката останала без работа и изпаднала в депресия от страх за бъдещето на семейството си.

Репортер на “Струма” се обърна за коментар към психиатъра от Дупница д-р Илка Иванова, която каза:

“След двумесечната изолация заради коронавируса се увеличиха пациентите в трите психиатрични кабинета в Дупница. Средно на ден през тях минават по 50-60 души, подгонени от депресивни състояния, които са се отключили по време на двумесечния престой вкъщи. Цели семейства останаха без работа и без доходи. Тези, които имаха заделени пари, ги похарчиха. А когато свършат парите, започват семейните скандали. Хората се депресират и се чудят как ще продължат без работа и без заплата.

И двата пола са чувствителни към депресиите. При мъжете основното е, че не могат да преглътнат егото си, че не работят и не могат се грижат за семейството си.

Няма възрастова граница на изпадналите в депресивни състояния вследствие на епидемията от коронавируса. Еднакво са тревожни и получават паник атаки и млади хора, и хора на средна възраст. Безизходицата ги е налегнала всички. Някои с по-лабилна психика правят опити за самубийства, като мислят, че така ще се отърват от проблемите. В повечето случаи остават живи и депресивното състояние се задълбочава. Епидемията от коронавирус нанесе големи психически травми на хората”, заяви д-р Илка Иванова.

Вчерашният опит за самоубийство е първият за годината в Дупница.

Справка от съда сочи, че от началото на годината са гледани 18 дела за принудително лечение на лица с психични заболявания, които са изпратени на лечение в специализирано здравно заведение, което е с 4 повече спрямо миналата година.

Бракоразводните дела от началото на 2020 г. са 41, като 21 от тях са по време на епидемията, въпреки че съдът в Дупница гледаше само неотложни дела от 13 март до 13 май.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

struma.bg

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене