В Логодаж днес почетоха паметта на български воини, загинали в Междусъюзническата война

По инициатива на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва Благоевград и със съдействието на Община Благоевград, Военно окръжие, Ветераните от войните, Македонския научен институт, Регионален исторически музей със средства и труда на членове на съюза и Движение „Ние-жените”  се възстанови войнишко гробище на загиналите войни в битки при Калиманци 1913 г.

На откриването присъстваха зам. Областен управител г-н Иван Стоянов, зам. кмета на Община Благоевград  г-н Евгени Терзиев, г-н  Васил Новоселски председател на НЧ ”Никола Й. Вапцаров1866” Благоевград, командира на военно формирование 56040 Благоевград подполк. Кирил Спаневиков, подполковник Петър Митев началник на Военно окръжие Благоевград, представители на институции и граждани от Община. Отец Светослав Кючуков отслужи панихида и се поднесоха венци и цветя за загиналите войни в междусъюзническата война.

Спомени за битката при село Калиманци и загиналите войни през 1913г. разказа поета  и общественик Славе Владимиров. В битката през 1913г. 4 юли по стар стил са  участвували 4-та Българска армия  с командващ генерал Вичо Диков, 8-ма пехотна Тунджанска дивизия, 7-ма пехотна Рилска дивизия, 2-ра бригада от IV Преславска дивизия, Македоно-Одринско опълчение, отряд от 2-ра пехотинска Тракийска дивизия, 3-та пехотинска Балканска дивизия.

Въпреки атаката на Сръбската войска, с щиков удар нашите войни успяват да ги отблъснат.

 Поклонение и цветя бяха поднесени и на паметника на загиналите войни по време на турското робство и войните в района на Старото училище в село Клисура, изцяло възстановен със средства и труд от СОСЗР.

 Поклон пред героизма, подвига и саможертвата на падналите войни в името на един светъл идеал, свободата на Родината.

В нашата дейност се ръководим от девиза на патрона ни  полк. Борис Дрангов „Признателността е първата черта на благодарството”.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене