Строят седми храм в гоцеделчевскто село Баничан, на името на св. Паисий Хилендарски

В района на гоцеделчевското село Баничан се строи седми  храм, който ще носи името на Свети Паисий Хилендарски.

Новият Божи дом се намира в края на старото село Баничан. Мястото е подарено специално за тази цел от писателя Цанко Серафимов, който е родом от Баничан. Проектът е дело на местния свещеник отец Николай Давидов. Спонсори са Цанко Серафимов и църковното настоятелство при храма „Свети Архангел Михаил“ в Баничан.

 

Параклисът е иззидан с доброволния труд на двама млади мъже от Гоце Делчев – Тони и Живко. Предстои да бъде покрит и измазан, да се направи подът. Според отец Николай, това ще стане до есента. Дворът около храма е доста голям ,а идеята на  свещеника е ,той  да бъде на две нива, но това е задача, която ще бъде решена и съгласувана със спонсорите и църковното настоятелство на храма „Свети Архангел Михаил“ в Баничан  на по-късен етап.

„„Манастирът „Успение Богородично“ в с. Баничан, Гоце-Делчевско, е създаден от моята прапрабаба Цвята Серафимова през 1902 г. След съновидение, тя открива, заровена в земята на един хълм, малка икона на Света Богородица с Младенеца. Според народното предание, там преди нахлуването на турците на Балканите имало голям манастир. Завоевателите избили тридесетте монаси и запалили обителта.

Боголюбивите баничанци са изградили още пет храма – „Св. Архангел Михаил“, „Св. Атанасий“, „Св. св. Константин и Елена“, „Св. Петка“, „Св. св. Петър и Павел“, пред завършване е е новият  „Св. Паисий Хилендарски““ споделя  родолюбивият писател Цанко Серафимов .

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене