Connect with us

Новини

Сашко Попов – директор на РДГ-Благоевград: За инициативата „Моят разказ за гората“

Published

on

Дами и господа днес ви срещам с директорът на Регионална дирекция по горите Благоевград г-н Попов, който ще ни разкаже нещо повече за инициативата „Моят разказ за гората“, с която беше отбелязана Седмица на гората 2020 г.

– Това всъщност беше предизвикателство на Изпълнителна агенция по горите, като алтернатива на всички отменени събития, по повод Седмицата на гората – 2020 г., към подрастващите да пишат, рисуват, творят за гората. По традиция Седмицата на гората се отбелязва в първата пълна седмица на месец април, точно по време на извънредното положение, когато обстоятелствата налагаха хората да стоят вкъщи.

Колко деца взеха участие?

– Предизвикателството нямаше конкурсен характер, което много ни радва. Обещано беше единствено онлайн публикуване на всички творби и възможност за участие в бъдещо залесяване. В Изпълнителна агенция по горите са получени над 2000 творби посветени на гората /рисунки, есета, стихотворения, макети, презентации и др./ на деца от цялата страна. Ние решихме да наградим участниците от област Благоевград. Проведохме конкурс във фейсбук за рисунките участвали в предизвикателството и наградихме първите три места. Награди имаше за всички литературни творби!  Вашите читатели могат да прочетат творбите на децата, както и да се насладят на прекрасните им рисунки на нашата фейсбук страница – Регионална дирекция по горите Благоевград. Всички участници получаха грамоти за участие.

Значи през есента всички желаещи участници ще имат възможността да участват в създаване на нова гора – залесяване….

– Да! Точно така! Още през есента /стига да няма непредвидени обстоятелства/, ще създадем организация и ще осигурим възможност на всяко дете да участва в залесяване и да научи повече, как се създава гора и какви грижи са необходими да се полагат за нея….

Целият материал четете  във вестник „Благоевградска ВЕСТ“

Търсете „Благоевградска ВЕСТ“, безплатният вестник на Благоевград и региона !!!

www.facebook.com/BlagoevgradskaVEST

 

 

Advertisement
loading...

Новини

Близо 2600 флакона Ремдесивир ще бъдат разпределени по болниците у нас за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция

Published

on

2593 флакона от лекарствения продукт Veklury (ремдесивир) за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция в средно тежко и тежко състояние бяха доставени днес в България.  Още тази вечер количества от медикамента ще получат всички регионални здравни инспекции, чийто ангажимент е в рамките на утрешния ден да снабдят лечебните заведения с разчетените количества. Медикаментът ще покрие лечението на 260 пациенти, хоспитализирани в интензивни структури. Това обясни заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков пред медии в БулБио – НЦЗПБ.

Това е първата доставка по договорите, сключени между Министерството на здравеопазването и притежателя на разрешението за употреба на лекарството – Gilead Scinces. Припомняме, че за закупуването на доставените днес флакони Министерският съвет отпусна 2,1 млн. лв. Общо средствата, които страната ни ще задели за обезпечаване лечението на пациенти, показани за лечение с Ремдисивир до края на месец март, възлиза на над 26 млн. лева. До края на март 2021 г. в България поетапно ще бъдат доставени още 30 хил. флакона от медикамента.

„Лекарството пристигна днес по обед, веднага създадохме организация Ремдесивир да получат всички болници, които са го заявили. Започваме с раздаването на регионалните здравни инспекции в София-град, София област, Благоевград, Перник и Кюстендил, а до края на деня и на останалите 23 РЗИ. Столичната здравна инспекция тук, на място, отпуска количествата, заявени от Военномедицинска академия, „Александровка“ и „Пирогов”, за да осигурят своевременно лечението на своите пациенти“, посочи д-р Пенков.

„Експертният съвет по анестезиология и интензивно лечение изготви протокол за приложение на медикамента, на база който колегите извършват оценка и преценяват дали да назначат терапия с лекарството. Протоколът е на разположение на всички лечебни заведения в страната“, обясни още заместник-министърът.

Continue Reading

Новини

Зам.–министър д-р Бойко Пенков: Заболяемостта от COVID-19 нараства тревожно

Published

on

„Наблюдава се тревожно повишаване на заболяемостта от COVID-19 в страната, като през последните две седмици тя надхвърля 120 души на 100 хил. население. В България вече няма области, които попадат в зелена зона“, съобщи заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков на брифинг в Министерския съвет.

В момента по показател заболяемост България се намира на 21-ро място от 30 страни в Европейски съюз и Европейското икономическо пространство и на 2-ро на Балканския полуостров. За същия период по смъртност страната ни е на 10-то място сред държавите от ЕС и ЕИП, и на 4-то място на Балканския полуостров.

Зам.-министър Пенков отчете и сериозен ръст в броя на хоспитализираните пациенти с коронавирусна инфекция. Нараства и броят на нуждаещите се от интензивно лечение, като те представляват 7% от всички хоспитализирани с COVID-19.

От началото на пандемията медицински служители с доказана коронавирусна инфекция  са 2087, или близо 5 % от общия брой потвърдени случаи у нас. Най-много са засегнатите лекари – 37%, и медицинските сестри – 33 %.

„Предвид усложняващата се епидемична обстановка в Европейския съюз държавите-членки преценяват и въвеждат допълнителни мерки, които да прекъснат веригата на разпространение на вируса. Същото правим и ние с разпореждането за нови противоепидемични мерки“, заяви зам.-министър Пенков.

В отговор на журналистически въпрос д-р Бойко Пенков съобщи, че ще бъдат закупени бързи антигенни тестове за екипите на спешна помощ. „Така реално диагнозата ще е ясна веднага и екипите на спешна помощ ще знаят дали болният е с COVID-19″.

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2020
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

ПОПУЛЯРНИ