Удължават до 15 юли извънредната епидемична обстановка

Борисов за епидемията: Не само че не ни отмина, а ни заля

Удължаване до 15 юли на извънредната епидемична обстановка в страната. Това прие кабинетът на своето редовно заседание по предложение на здравния министър Кирил Ананиев.

„Поразредете се малко, за да мога да говоря. Да има два метра дистанция“, обяви Борисов в началото на заседанието. Той влезе в залата с маска, с такива бяха и министрите.

Ананиев пък аргументира предложението си с факта, че след 9 юни имало значително завишаване на болните от коронавирус. От 27 май до 9 юни средният брой на заразените е 26 души на ден. След това нарастват до 84 случая на ден, което било 3,2 пъти увеличение. Той съобщи, че от 26 май – 9 юни са били правени среднодневно по 1200 проби на ден, а в последните две седмици по близо 2000. „Това го казвам, за да отчета какво е среднодневното ниво на положителност на лабораторните изследвания. От 26 май до 9 юни то е било 2,43, докато сега е 4,4 на 100“ , каза министърът.

По думите на Ананиев пък това показвало, че има завишаване на интензивността на заболяването, увеличаване на разпространението на коронавируса, както и скок на заразените медици. „Към днешна дата те са 371 човека, което не е добър факт. Полагаме всички грижи и условия, които са необходими“, добави Ананиев. Той припомни, че това е вирус с неизвестен произход и все още създава сериозна опасност за здравето. Според него заразител може да бъде не само болен човек, но и асимптомен преносител. Отделно от това все още нямало и ваксина.

Даде да се разбере, че няма да има нови тежки мерки или връщане на стари такива, а ще заложат на сегашните – забрана за влизане от отделни страни, маските на закрито, дистанционна форма на работа, забрана за масови мероприятия, разстояние от 1,5 метра, както и строг и повсеместен контрол.

Борисов на свой ред поясни, че никой на света не може да каже какво е правилно. „Мисля да подкрепим министър Ананиев…Виждате, че в Русия и във Великобритания чак през юли месец ще отварят ресторанти – неща, които ние вече направихме“, коментира премиерът.

По думите му безпорно мерките, които сме предприели, вършат резултат и поясни, че нашите мерки са били най-леки и поетапно отворили всичко. Помолили само за едно – да се спазва дисциплина. Даде пример с дискотеките. „Отворихме дискотеките – видяхте какво правят там“, каза премиерът.

Демокрацията е за дисциплинираните, заяви Борисов и поясни, че трябва да се спазват правилата. Върнали маските, защото се вдигнал броят на заболелите. За радост се вдиганал и броя на излекуваните.

Третираме с най-добрите медикаменти заболелите

На това се дължат и добрите резултати“, каза още той. И добави: „Колко доктори и доценти казаха, че ще си скъсат дипломите пред мен, ако това не отмине до юли месец. Не само че не отминава, но ни и заля. Така че, Ананиев, тези професори да започнат да си късат книжките“, каза още Борисов и така аргументира удължаването на епидемичната обстановка.

За радост имунитет се създава, излекуваните стават все повече, добави той. Поясни, че са спрели брифингите, за да не притесняват психически хората. Над 3000 са на ден пък тестовете. Припомни, че финансовите и социалните мерки също щели да продължат.

Разпространението на вируса у нас е и клъстерно, и дифузно

Това стана ясно по време на брифинг в МС на здравния министър Кирил Ананиев и на държавния здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, които трябваше да дадат разяснения за новото решение на МС за удължаване до 15 юли на извънредната епидемична обстановка.

Попитан за глобите от 300 лева за неносене на маски в транспорта и възможността за намаляване на глобите, Ананиев поясни, че поел ангажимет пред столичния кмет Йорданка Фандъкова да го обсъдят в МС и в здравната комисия в НС. По думите му имало други аргументи в едни по-поносими глоби, че да бъдат събираеми.

Относно ресторантите се запазвало растоянието от 1,5 метра и по 4-ма на маса. Хората нямало как да се хранят с макса и доброволно можело да си ги слагат, но за персонала това било задължително.

Двамата говориха и за насрочените балове. Кунчев поясни, че независимо от характера на дадено събиране, ако растоянието е малко и без предпазни средства, увеличава се рискът. Затова призовава да се вслушат в призива на МОН това да бъде отложено. „Рискът не е за децата, които да се съберат, а за възрастните“, каза Кунчев. Ананиев пък поясни, че предстои разговор с просветния министър Красимир Вълчев и се обмисля дали да променят методическите препоръки за провеждането на този род събития.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене