Цацаров оневини екскмета Ат. Камбитов за баровския имот в „Бояна“, в който живее – не бил роднина на Иво Кучката

Бившият главен прокурор Сотир Цацаров и оглавяваната от него Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество /КПКОНПИ/, с членове Антон Славчев, Антоанета Цонкова и Пламен Йоцов, не откри конфликт на интереси при бившия кмет на Благоевград Атанас Камбитов във връзка с обитаваната от него къща в баровския кв. „Бояна“ в София.

За дизайнерското 3-етажно бижу с площ от 309 кв.м с 5 спални, камини, климатици и парно, джакузи и сауна, както и двор от 845 кв.м с покрито барбекю и винарна, поддържана градина и два гаража, по документи бившият кмет плаща наем от 1000 лв. без ДДС.

Според подадения в КПКОНПИ сигнал, който е от физическо лице с установена, но неназована от хората на Цацаров самоличност, в края на 2015 г. къщата била обявена от кредитор за продажба за 470 000 евро. На 28 юли 2016 г. имотът е купен от софийската фирма „Флора креатив“ ЕООД, чийто собственик по това време е Величка Магурева, съпруга на близкия приятел на кмета Камбитов Велимир Магурев. Почти веднага след това – на 1 януари 2017 г., благоевградската фирма „Метал инвест 2016“, собственост на „дясната ръка“ на кмета Камбитов – Ивайло Благов-Кучката, сключва договор за наем с Магурева, по който всеки месец превеждал на фирмата по 1200 лв.

Към сигнала си авторът му е приложил справки от Търговския регистър за двете замесени в сделката дружества, оферта от интернет страница за продажба на описания имот, диск със снимки на имението и др. От своя страна, КПКОНПИ допълнило папката с клетвен лист от 05.11.2015 г. на Атанас Камбитов в качеството му на кмет на община Благоевград, декларации по чл. 12, т. 1 и т. 2 от Закона за конфликт на интереси, писмени показания на Камбитов, дадени от него по друго производство пред същата комисия, договор за наем на имота от 1 януари 2017 г., анекси, фактури, свързани с плащания около къщата, както и декларация за произхода на средствата от Величка Магурева и съпруга й.

Цацаров изискал още от председателя на Постоянната комисия по обществения ред, сигурност, противодействие на корупцията и установяване конфликт на интереси при Общински съвет – Благоевград заверени копия от документи, в това число заповеди, протоколи, резолюции, договори, предложения или други действия, извършени от Атанас Камбитов в качеството му на кмет на община Благоевград по отношение на „Флора креатив“ ЕООД и „Метал инвест 2016“ в периода от 08.2016 г. до 08.2019 г.

Направените служебни справки изцяло потвърдили сигнала, че Камбитов живее от 3,5 г. в софийското имение, но според антикорупционната комисия той отговаря на условията за конфликт на интереси само по един показател – че бившата му кметска длъжност е била публична. Липсвали обаче другите 2 условия – за роднински връзки между него и лицата в двете фирми, участвали в сделката с имота в кв. „Бояна”, както и упражнени от него правомощия, свързани с фирмите, в посока лично облагодетелстване.

Комисията изрично установила, че Камбитов няма роднински връзки нито с Магурева, нито със собственика на фирма „Флора креатив“ в периода октомври 2018 – март 2020 г. Петър Кузманов, нито с Велимир Магурев, който е едноличен собственик на капитала й от 4 март 2020 г. Роднински връзки не са установени и между бившия кмет Атанас Камбитов и Ивайло Благов-Кучката.

Не са открити и упражнени правомощия от страна на екскмета по отношение на двете фирми. Нещо повече: „С оглед на правомощията му като кмет на община Благоевград е видно, че Атанас Камбитов не би могъл да упражни правомощия по служба по отношение на трети физически или юридически лица във връзка с осъществяване на сделки с недвижими имоти, находящи се в гр. София“, пише в решението на КПКОНПИ.

По стандартната процедура препис от него ще бъде изпратен на Окръжна прокуратура – Благоевград с оглед преценка за реализиране на правомощията по чл. 76, ал. 2 от ЗПКОНПИ – член, по който държавното обвинение може да протестира решението в съда./в.Струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене