Каква е разликата между ръчни и автоматични стъклоповдигачи?

С всяка изминала година излизат все по-нови и нови модели автомобили, а механизмите които се използват за направата им стават по-сложни. Било то подобрения по двигателите или просто стъклоповдигачи, всичко изисква по-внимателна работа и по-големи познания.

Спомняте ли си отминалите дни, в които за да отворим прозореца на вратата, трябваше да въртим една ръчка. Сега натискаме един бутон и повече не го мислим. Как са се променили тези механизми и какви типове стъклоповдигач различаваме в наши дни, ще разгледаме по-долу.

Какво представлява ръчен стъклоповдигач?

Да се върнем десетина години назад. Пътувайки с колите си, регулирахме прозорците с обикновена ръчка, което се въртеше в различните посоки, в зависимост от това дали искаме да отворим прозореца или да го затворим. Този метод за регулиране на стъклото е все още срещан в по-старите коли, които голяма част от населението ни използва и се наричат ръчни стъклоповдигачи – ръчни, защото използваме силата на ръката си, за да работим с тях.

Тези ръчни стъклоповдигачи се характеризират с ролки, жила, макари и плъзгачи. Благодарение на жилото и макарите механизмът се задвижва, а ролките и плъзгачите спомагат повдигането и свалянето на стъклото на страничните врати.

Какво представляват автоматичните стъклоповдигачи?

Автоматичните стъклоповдигачи отговарят на нуждите на по-новите модели коли, които се произвеждат през последните петнайсетина години. Тези, на които просто натискате един бутон, вместо да се занимавате с ръчки.

Този вид стъклоповдигачи също се характеризира с плъзгачи, но останалите механизми са заменени със зъбен гребен и рамена. При другият тип не можеше да се регулират всички прозорци от едно място, докато при тези механизма е по-сложен и бутоните а вратата на шофьора могат да управляват всички прозорци на всички останали врати. Бутоните на останалите врати обаче регулират само прозорецът на вратата, на която са поставени.

Какво се случва, когато стъклоповдигачът не работи?

Стъклоповдигачите могат да спрат да работят поради няколко причини. Било то лоши климатични условия, фабричен дефект или износване, спирането на механизма не води до нищо добро. На никой няма да му бъде приятно прозорецът му да остане отворен докато вали или пък да не можете да оставите колата си навън, особено ако нямате гараж, а знаем, че голяма част от нас нямат гаражи или имаме по няколко кол, които няма как да се съберат в един единствен гараж.

При повреда на стъклоповдигачите, без значение заради коя е причината, е най-добре да се обърнете към лицензирани майстори, които имат опит при ремонта и рециклирането на различните типове стъклоповдигачи.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене