Лекарският съюз се опълчи на министър Ананиев за PCR-тестовете

Според сдружението представянето на такъв тест като основание за хоспитализация е необходимост, а не прищявка

Управителният съвет на Българския лекарски съюз разпространи остра позиция срещу съобщението на здравното министерство отпреди дни, че е незаконосъобразно болниците да изискват пациента да се подложи на PCR-тест като условие за прием в болница или консултация със специалист. От лекарския съюз смятат, че изискването за представянето на PCR-тест при хоспитализация не е прищявка, а необходимост. „БЛС с недоумение посрещна разпространеното от МЗ съобщение. Съсловната организация остро възразява срещу заплахите за санкции и проверки от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ на лечебните заведения, които всъщност се опитват да гарантират сигурността на своите пациенти и своя персонал. Лечебните заведения имат право да определят вътрешни правила за прием на пациенти „, пише в позицията.

Според лекарския съюз твърдението, че изследванията трябва да бъдат за сметка на лечебните заведения, е неприемливо. Неприемливо било и пациентите да бъдат натоварвани с неочаквани разходи. „За пореден път се прави опит за прехвърляне на финансова тежест от една страна на друга. Недопустимо е както пациентите, така и лечебните заведения, които през последните месеци получават 85% от възнагражденията си, да бъдат натоварвани с допълнителни разходи. В бюджета на НЗОК за 2020г. няма предвидени средства за PCR тестове.  Цените на клиничните пътеки са и без друго недофинансирани, натоварването им с допълнителен разход би довело до сериозни проблеми и финансови затруднения за лечебните заведения“, се казва още в съобщението на БЛС.

Според ръководството на съюза в настоящия момент, в който обществото опитва да се върне към нормалния си ритъм на живот, но заплахата от Ковид-19 не е отминала, лечебните заведения са тези, които продължават битката с вируса. Борбата с епидемията и последствията от нея обаче остават задължение на държавата.

„БЛС е категоричен, че за да бъдат запазени здравето и живота на медиците, за да могат лечебните заведения да издържат и здравната система да не се срине, цели, които бяха извеждани като приоритет на държавата през последните месеци, е важно да се знае пациентите, постъпващи за планов прием и без симптоми, носители ли са на вируса“, пише още в позицията.

В интерес на всички български пациенти и на нормалното функциониране на системата на здравеопазването е в кратки срокове да бъдат направени необходимите изчисления и разходите за PCR тестове на пациентите, които предстои да бъдат хоспитализирани, да се покриват изцяло или частично от страна на НЗОК или МЗ. БЛС настоява държавата да вземе необходимите мерки и да обезпечи лечебните заведения с лични предпазни средства и дезинфектанти, за да може при евентуален пик на заразата, сигурността на медиците у нас да бъде осигурена и те спокойно да изпълняват своите задължения“, завършва БЛС.

На 17 юни от ведомството на министър Кирил Ананиев разпространиха съобщение, че PCR тест, заплатен от гражданите, не може да бъде условие за прием или консултация със специалист в лечебни заведения. „Всички здравноосигурени лица имат право на достъп до лечебни заведения за оказване на болнична помощ, заплащана от НЗОК, когато диагностичната и/или лечебната цел не може да бъде постигната в условията на извънболничната помощ. Гражданите имат право да изберат лечебно заведение, сключило договор с НЗОК за оказване на съответната болнична помощ, на територията на цялата страна. Приемът за диагностика и лечение (в т.ч. и оперативно) в болнични условия се осъществява въз основа на здравословното състояние и свързаните с него индикации за болнично лечение и не трябва да бъде възпрепятстван от въвеждане на други предварителни условия. Извън това, по време на хоспитализацията лечебните заведения са задължени стриктно да спазват мерките по превенция и контрол на инфекциите, свързани с медицинското обслужване“,  се казва в анонса на МЗ.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене