Ангел Джамбазки: Вярвам, че вече е напълно осъзната нуждата от градската железница на София

Точно 9 години (края на юни 2011 г.) преди министър-председателят Борисов на 11 юни 2020 г. да обяви състезание за градски железници между Варна и Бургас се демонтира ЖП линията между ВТУ „Тодор Каблешков“ и гара Пионер. Няколко години по-късно се демонтираха и участъците от Софийската околовръстна 14-а линия между Биримирци и кв. „Левски“, написа във Фейсбук страницата си евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки по повод новината от последните няколко дни, че Варна трябва да се състезава с Бургас за градска железница.

Тогава бях общински съветник в столицата и от всички политически сили единствено ВМРО се противопостави срещу това решение на Министерски съвет, като проведохме радикален протест, в който дотолкова попречихме на железопътните работници за демонтажа ѝ, че се наложи спешно да дойдат на място арх. Петър Диков и инж. Милчо Ламбрев (тогава ръководител на ДП „НКЖИ“). Водихме тежки спорове за бъдещето на районите по протежението на линията, в които те ни убеждаваха, че ще бъде по-добре след демонтажа ѝ… Две седмици по-рано (около 15 юни 2011 г.) внесохме в Министерство на транспорта проект от 2007 г., изготвен в Техническия университет, за привеждането на участъка, предвиден за закриване във вид за градска железница, заявява Джамбазки и допълва:

Разбира се, той не беше дори разгледан като възможен вариант за развитие на районите.

Вярвам, че вече е напълно осъзната нуждата от градската железница на София, на всички управленски нива, която между другото е била пътническа между 20-те и средата на 50-те години на XX век. Ако София се включи в състезанието за такава железница, ще е първа по ред предимства и причини, най-важната от които е, че терените на трасето са все още държавни и технически възстановяването на Софийската околовръстна линия може да се случи бързо.

Редно е да има бърза, зелена, пряка, релсова връзка между гара София, Летище София, зала Арена Армеец, близките градове (обсег 100 – 150 км), кварталите на София, които и без това нямат и няма и да имат по-добър вариант за обслужване с градски транспорт! Основата я има в столицата.

Разбира се, ние от ВМРО отново разполагаме с най-съвременната разработка за реорганизация на текущото влаково движение по ЖП линиите в и около София, като начален етап на градската железница на столицата, след който би следвало възстановяване на Софийската околовръстна линия за завършване на вида ѝ. Имаме и експертния потенциал, с който да помогнем в сбъдването на така необходимата столичната градска железница, пише още евродепутатът Джамбазки.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене