Суперкомпютър намери лек срещу COVID-19

Италианският свръх компютър „Маркони“ откри измежду 7000 лекарствени молекули тази, която има всички шансове да се окаже очакваният от милиони жители на планетата палач на коронавируса.

Молекулата се казва „raloxifen” и досега на нейна основа е бил произвеждан лекарствен препарат, който се използва успешно при лечението на остеропорозни заболявания, пише в. „Монитор“.

Умната машина, конструирана от няколко водещи италиански технически университета, е показала, че измежду тестваните хиляди обещаващи молекули, само “raloxifen” блокира безпроблемно размножаването на “SARS CoV-2” и спира прогресивното развитие на „Ковид-19“.

Откриването на перспективния палач на коронавируса е дело на европейски държавно-частен консорциум “Exscalate 4CoV”, в който участват Националният институтът за инфекциозни заболявания „Спаланцани“ в Рим и още 17 научни и фармацевтично-производствени партньори от различни европейски страни.

Инициативата е подкрепена от програмата на Европейския съюз за научни разработки „Хоризонт – 2020“, която е финансирала с 3 млн. евро работата на консорциума по откриването на лекарство срещу заразата.

Но целта на “Exscalate 4CoV” според основателите му е не само преборването на коронавируса чрез подходящ препарат, но преди всичко създаването на европейски модел са неутрализиране на евентуалните бъдещи епидемии чрез мощна изчеслителна и свръх модерна технологична платформа. Не случайно първият резултат от работата на консорциума бе оценен високо пред в. „Кориере дела сера“ от нашия еврокомисар Мария Габриел.

Ако се вярва на излизащия в Милано всекидневник, масовото използване на “raloxifene” за лечение на „Ковид-19“ ще започне, веднага след като Европейската лекарствена институция даде зелен сигнал пред неговото производство.

Според най-влиятелния в Италия вестник досега медикаментът е бил приложен върху поразени от коронавируса южнокорейци, които са били излекувани.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене