Как да се предпазим от змии

Др. Илия Божиков

Др. Илия Божиков

Не подценявайте опасностите през лятото. Не съвсем безобидните влечуги за миг могат да попарят и най-доброто ви настроение и да провалят вашия излет.

–          Др. Илия Божиков: Опасни ухапвания от змия, които застрашават живота при нас са само пепелянки. Това е до височина до 1800 мера, а над 1800 метра ухапванията са от усойници. До сега сме нямали ухапвания от усойници, само от пепелянки. Ухапването е доста сериозно, има много силно локало увреждане съпроводено с оток и посиняване на кожата.  Рана, която има опасност да се инфектира сериозно. Има един голям брой опасности, които съпътстват ухапването от змия – отровни змии. Трябва да се вземат много бързо спешни действия. Трябва да се направи щателна обработка на раната, трябва да се направи бързо медикиране с метилопризолон, антиалергичен препарат. При шокови състояния понякога е необходимо да се приложи и адреналин и да се започне бързо вливане на течности венозно.

Обикновено змиите се най – агресивни от май до септември. Стойте далеч от местата, които змиите обичат; блатата, пресъхнали езера, изоставени кариери, каменни руини, стари изби и планините. Ако видите някоя да се препича спокойно на слънце я наобиколете. Тя не е толкова спокойно, колкото изглежда в този момент и можете наистина да я ядосате.

–          Др. Илия Божиков: Пострадалият до идване на медицинска помощ трябва да чака по-дълго. Примерно ухапването е в район, в който няма пътища. Има такива случаи много често при нас. Оказваме помощ на такива пострадали и тогава оказването на помощта се забавя. Той трябва да знае какво да направи и самостоятелно.  Първо трябва крайникът да го постави на по-ниско ниво спрямо нивото на сърцето, да направи пристягаща превръзка на крайника, а ако е възможно да сложи  торбичка лед на крайника, за да намали болката и да намали разнасянето на отровата. За да се предпази от последиците от евентуален шок трябва да бъде в легнало положение. Не е желателно дори се забранява изсмукването на раната с уста, рязането на раната с нож и ред други процедури, които са опасни и няма да подобрят състоянието на пострадалия.

Човек ухапан от змия не придобива имунитет. Не рискувайте да ги хващате!/Тв Запад/

www.novamesta.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене