Кръвен тест ще открива рак в начален стадий

кръв

Учените от Великобритания разработиха тест, който установява наличието на ракови клетки в човешкия организъм. В бъдеще с негова помощ онкологичните заболявания ще могат да бъдат откривани на съвсем ранен стадий. При това тестът е кръвен. Предполага се, че ако левкоцитите са „повредени”, то в организма присъстват ракови клетки.

„Проведохме предварително клинично изследване за три типа рак, казва ръководителят на проекта проф. Даяна Андерсън, – резултатите изглеждат обещаващи… Установихме, че при пациентите с рак има ДНК, която по-лесно се уврежда от ултравиолетова светлина, в сравнение със здравите хора.

Тестът е бил създаден след многобройни изследвания. Учените сравнили резултатите от анализите на здрави пациенти и такива, които са болни от рак. Нивото на увреждане на ДНК се измервало с помощта на ултравиолетова светлина с различна интензивност. ДНК на здравите хора били плътни, докато при болните – не.

Възможно е новият тест да се превърне в точен инструмент за установяване на смъртоносни заболявания, които сега е трудно да бъдат диагностицирани.

Съвременната диагностика на онкологичните заболявания е залог за успешното лечение на болестта. Някои дори използват нюха на кучетата, за да бъде открито заболяването.  Четириногите приятели на човека четири пъти по-добре откриват рака на простата, в сравнение с традиционните тестове.  Обучените кучета могат да определят безгрешно болестта в 90% от случаите.

Всяка година ракът погубва 8 млн. души. Според прогнозата на Световната здравна организация (СЗО), в близките 20 години, броят на онкоболните ще се увеличи на 22 млн. души годишно. Тази динамика би довела до смъртта на 13 млн. души.

actualno.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене