Лекарите в община Доспат спряха задължителните консултации и имунизации заради COVID-19

Смолянска област е на трето място в страната по брой  заразени с COVID-19 спрямо общия брой на населението след Видин и Ямбол. „По общ брой инфектирани сме на 7-мо място след София, Плевен, Пазарджик, Видин, Сливен и Ямбол“, съобщи днес на брифинг пред журналисти областният управител Недялко Славов.

 Към момента констатираните случаи на заразени с коронавирус са 150, като от тях 107 са активни – 103 в Доспат и 4 в Смолян. Областният управител уточни още, че осем от заразените са хоспитализирани в болниците в Смолян, Девин и Гоце Делчев, а останалите са под 28-дневна карантина в домовете си.

В периода 8-14 юни са регистрирани нови 104 случая, положителни на COVID-19.

 От община Доспат – 100 и четири от град Смолян, съобщи директорът на РЗИ д-р Мими Кубатева. Извършено е епидемиологично проучване на 425 лица. Издадени са 386 предписания, 95 на потвърдените положителни случаи и 335 на контактни лица.

 Издадено е заповед за спиране на цеха за производство на играчки“Наталия ММ“ в Доспат за 14 дни, считано от 8 юни. Дадени са предписания за противоепидемични мерки на две фирми, които са осигурявали транспорта на работниците в предприятието. Издадено е и предписание за засилено противоепидемични мерки и пълна дезинфекция на помещенията на фирма „Нитекс“за производство на плетива в Доспат. Издадени са предписания на 10 лечебни заведения за извънболнична медицинска помощ в общините Доспат, Борино и Девин за провеждане на задължително противоепидемични мерки, свързани с недопускане струпване на пациенти пред кабинетите, носене на маски, осигуряване на дезинфектанти.

 На общопрактикуващите лекари в община Доспат е издадено предписание за прекратяване на задължителните консултации и имунизации. Медицинските специалисти на РЗИ проследяват 10 карантинирани лица, които нямат личен лекар.

В Националната референтна лаборатория са изпратени 233 проби за PCR. От тях 209 са от РЗИ, 22 от МБАЛ Смолян и 2 от МБАЛ Девин. Общият брой извършени бързи тестове в областта са 218, от които 6 са положителни на IgM и IgG. В лабораторията на РЗИ Смолян са извършени 172 бързи теста за антитела, от тях 96 са на домуващите в дома в Петково.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене