Подполковник Иван Петров, председател на СОСЗР – Благоевград: Общината не полага никакви грижи за паметниците!

Потърсихме подполковник Иван Петров за да ни разкажете за дейността, която извършва съюза на офицерите и сержантите от запаса след карантината.

На наше заседание взехме решение първо да привличаме нови членове поради това, че тези месеци бяха загубени за нас. Специално за работата говоря. Второ да си продължим работата по военното възпитание сред младите и сред нашите запасни като продължим работата по възстановяване на паметниците в района на Благоевград и въобще по селата. Ние се ръководим преди всичко от мисълта на нашият патрон полковник Борис Дрангов. Признателността е първа черта на благородството. Запасното войнство отдава своя почит към всички български герои е към всички оставили костите по бойните полета. Знайни и незнайни герои дали своя живот за родината. Те ни призовават да сведем глави пред подвига им и да четем историята. Поддържаме и възстановяваме паметни знаци, гробове и т.н. През следващата седмица заедно с военно окръжие, Движение „Ние жените“ започваме възстановяване на войнишкото гробище в с. Логодаж. Това е направено преди три години по наша инициатива. Там са погребани над 31 човека герои, участвали във войната 1913 г. След което не е правено нищо и гробището е занемарено. Ние започнахме веднага работа в това направление. Искаме първо да го възстановим да прилича на войнишко гробище. Да бъде оградено. След това има една паметна плоча, която е съвсем малка и ние ще я издигнем на един пиадестал по-високо. Освен това ще направим един допълнителен надпис, защото е написано само, че това е направено от Община Благоевград. Това си беше по наша инициатива. Така че плочата е направена. Отдел Култура само са я платили. Ние ще поставим отделен надпис отдолу, че това е възстановено с труда и със средства на Съюза на офицерите от запаса, Движение Ние жените, Военно окръжие Благоевград и Македонския научен институт. Така че това нещо ще ни бъде една от задачите. Втора задача е, че ние искаме да кажем на институциите, че по линия на Министерство на отбраната се отпускат средства за поддържане на паметниците. Аз искам да ви кажа, че от толкова много години се занимавам с този съюз / над 15 години / такива пари не съм видял. Тоест парите отиват някъде и се харчат за други неща. Примерно за един такъв паметник и подобно нещо ново, което се изгражда Общината трябва да направи проект. Този проект да се изпрати където трябва. Да се реши от комисии и т.н и Министерството на отбраната и парите които отпускат да се дадат. А ние го правим от нашият членски внос. Не може костницата, която е в Старите гробища на Благоевград срещу него да се прави Франкофоли и сватби. Това е кощунство.

Кои са паметниците за които вие полагате грижи?

– Общината не работи по този въпрос. Има един надпис до къщата на македонския научен институт до черквата, на който пише: Паметници на загинали поручици офицери 1913 г. ги поддържа Община Благоевград“. Нищо подобно. Ние миналата и по-миналата година заедно с Военно окръжие, Движение Ние жените и г-жа Здравка Чимева и ветераните почистихме района и ние ежегодно поддържаме тези два паметника на четири души офицери загинали 1913 г.

Казвате, че общината въобще не полага никаква грижа?

– Никаква. Под хотел Кристо беше много занемарен този паметник. Два зила боклук сме изкарали ние лично с моите старшини от запаса. Тях въобще не ги интересува. Казвам го хората да го прочетат. Поддържаме тези два паметника. Ежегодно си ги почистваме. Даже преди 6-7 години когато започнахме им бяха паднали отгоре кръстовете. Бяха много…

Цялото интервю четете в печатното издание на „Благоевградска ВЕСТ“

 

Търсете „Благоевградска ВЕСТ“, безплатният вестник на Благоевград и региона !!!

www.facebook.com/BlagoevgradskaVEST

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене